Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Technologie zpřístupňují Čechům svět investic

Technologie zpřístupňují Čechům svět investic
iStock
Vojtěch Hebnar

Finanční služby jsou vcelku konzervativním oborem. Ani tak se ale neubrání obecným společenským změnám a vývoji. Ten je dnes jasný – digitalizace, efektivita a gamifikace. To vše je reakcí na základní trendy, jako je nedostatek kvalifikovaných pracovníků, rostoucí cena práce, překotně se vyvíjející technologie a lidská touha mít vše k dispozici prakticky na dosah ruky, bez potřeby vyvinutí nadměrného úsilí.

Reklama

Před patnácti lety se v tuzemském bankovnictví teprve rozjížděla kampaň za bezpoplatkové služby. Jejím nositelem byly primárně nové, nízkonákladové banky. Trvalo však několik let, než tento požadavek trhu reflektovali i největší hráči. V komunikaci a poskytování služeb tehdy dominovaly kamenné pobočky, internetové bankovnictví bylo díky rozvoji pokrytí domácností internetem teprve na vzestupu. To mobilní pak prakticky neexistovalo.

Vše ale změnily technologie. Konkrétně masové rozšíření chytrých telefonů, které společně se zlevněním dat a zlepšením pokrytí území Česka silným a stabilním signálem umožnilo jejich prudký vzestup. Významným akcelerátorem, který naplno odemknul potenciál mobilních telefonů v rukou tuzemských uživatelů, potom bylo období restrikcí během pandemie COVID-19. Ty po určitou dobu fakticky zamezily osobnímu poskytování služeb a zároveň se možnosti i ochota zaměstnanců vykonávat práci v kanceláři výrazně zmenšily. To vše platilo bez výjimky i pro finanční služby.

Investování pro všechny

Navíc se nenaplnily katastrofické scénáře o masivním propouštění, takže po odeznění prvotního šoku i díky předimenzované státní podpoře došlo k tomu, že příjmy domácností zůstaly relativně beze změny a náklady kvůli absenci většiny služeb šly dolů. Vznikly tak finanční přebytky, které nešlo utratit jinak než z pohodlí domova. Spojení se světem zajišťovaly mobilní telefony a sociální sítě. Naopak prakticky bez omezení provozu fungovaly burzovní domy. A právě prvek vzrušení z tradingu spolu s dostupnou technologií a demokratizací celého procesu investování přinesly boom investičních platforem.

Investování samotné už tak dávno není doménou uzavřené komunity chráněné složitou dokumentací v angličtině, nepřívětivým uživatelským prostředím, zvláštním slangem, pastí vysokých poplatků a vstupních částek v řádu statisíců, kde bez informačních terminálů a týmu zkušených analytiků nemáte šanci na úspěch. Naopak, ve znamení inovací se pod označením FinTech část finančního sektoru, zejména ta investiční, stala jedním z nejdynamičtějších odvětví ekonomiky.

Reklama

Největší benefity z této změny pociťují samotní spotřebitelé, tedy investoři. Propojený svět znamená extrémní konkurenční tlak. Řada investorů navíc má už vlastní uživatelskou zkušenost s investiční aplikací a očekává dodržení určitého standardu a kvality. Pravidla hry pak v tuzemsku vymezuje legislativa a silný regulátor v podobě České národní banky.

Při samotném vývoji aplikace je tak potřeba pamatovat na celou řadu aspektů, což vyžaduje značnou zkušenost jak na straně vývojového týmu, tak i zadavatele. Co totiž může být ideálním řešením z pohledu uživatele, nemusí dostačovat nárokům regulace. V tom je investiční prostředí specifické. Neustále hledáte optimální vyvážení mezi regulací a maximálním uživatelským komfortem. Vývoj takové platformy tak prakticky nikdy nekončí. Přesto platí, že i sebelepší mobilní aplikace je stále v celkovém kontextu spíše prostředkem než cílem. Základem je mít pro investory připravený kromě služby i atraktivní produkt, a to vše se bez zkušených a šikovných lidí není možné vytvořit.

Autorem komentáře je Vojtěch Hebnar, CEO EFEKTA, obchodník s cennými papíry

Pasivní dlouhodobé investování je i pro začátečníky

Ať už s investováním teprve začínáte, nebo máte v tomto světě již nějaké zkušenosti, pasivní investování je skvělou volbou. Oproti aktivnímu přístupu má totiž řadu výhod. Celý proces je navíc o něco jednodušší, poradí si s ním tedy i začátečníci.

Přečíst článek

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Na trhu s dluhopisy hrají nejdůležitější roli informace

Korporátní dluhopisy jsou důležitým prvkem finančního trhu, který umožňuje společnostem získávat potřebné finanční prostředky k růstu a rozvoji. Přestože nabízejí své vlastní výhody dané hlavně pravidelností splatnosti výnosu, vnímání veřejnosti je ovlivněno spíše negativními příběhy. Za těmi přitom stojí marginální počet emitentů a jejich nedostatečná transparentnost.

Přečíst článek

Americký miliardář Warren Buffett

Akcie Buffettova impéria strčí index S&P 500 do kapsy

Akcie společnosti Berkshire Hathaway legendárního investora Warrena Buffetta dlouhodobě rostou více než hlavní světové akciové indexy. Analytici se shodují, že investovat do Buffettova konglomerátu může být vhodnou investiční strategií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme