Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Singer: Jede to, ale neseje. To je vada u Česka dosti podstatná

Dalibor Martínek

Miroslav Singer je známý svými příkrými soudy na vývoj české ekonomiky a fungování veřejné správy. Ekonom a bývalý guvernér České národní banky svými pohledy na českou ekonomiku někdy až provokuje. Podle něj je mnoho zaměstnanců, zejména placených z erárních peněz, ale malá výkonnost. I proto se Česko pořád nemůže dostat na ekonomickou úroveň předních západních zemí.

Reklama

Zůstáváme ekonomicky nevyspělou střední Evropou, i v očích západních investorů. Zemí, kde jsou nízké platy a tím velká příležitost vydělat peníze. Díky nízké cenové úrovni na relativně malý český trh přicházejí firmy, které cítí příležitost pro svůj výnos. Podle Singera neplatí absolutně, že problém nízkých platů v Česku je nízká přidaná hodnota práce. Například v zahraničním obchodu se Spojenými státy dokáže Česko generovat velmi slušnou přidanou hodnotou. „Zajímavé je, že zahraniční obchod s Německem vyniká tím, že je na něm poměrně nízká přidaná hodnota, na rozdíl od ostatních zemí,“ zmiňuje Singer. „Myslím, že se zisky přesouvají na centrály.“

Což znamená, že česká produkce je hodnotná, ale výsledek práce robotů ve Škodovce či českých zaměstnanců končí u našich západních sousedů. To je ne tak nová teze, nicméně pro kapitány českého průmyslu pořád provokativní.

Miroslav Singer

Zisk z nemovitostí byl v minulé dekádě nadprůměrný, to skončilo, říká Miroslav Singer

V současnosti je trendem nájemní bydlení. Mnoho lidí se k němu uchyluje, protože nemá na nákup vlastního bydlení. To se v Česku týká zejména Prahy.  Rozevírají se tak pomyslné nůžky mezi bohatými, vlastníky bytů, a chudými, nájemníky? Kdy jedni musejí platit čím dál vyšší částky za bydlení, zatímco ti druzí počítají výnosy?

Přečíst článek

Výsledkem je, že se žádný český tygr nekoná.

Reklama

Dalším důvodem, proč v Česku sice téměř každý pracuje, ale ekonomika neroste, je, že státní sektor spotřebovává obří množství lidí na neefektivní práci. Jsem jeden z prvních, kdo tuto neefektivitu identifikoval, říká Singer. „Přirovnával jsem to ke scéně z filmu Marečku, podejte mi pero. Kdy herci Jiřímu Sovákovi jako mistrovi závodu na výrobu zemědělské techniky hlásí, že stroj jede, ale neseje.“ Což je vada dosti podstatná. „Všichni chodí do práce, ale ‚nesejí‘.“

V součtu s ekonomickými problémy Německa, ruskou agresí na Ukrajině, důsledky covidu, který přerušil příjmy z turistického ruchu, to vytváří koktejl, jehož výsledkem je, že český ekonomický růst je jeden z nejnižších v Evropě.

S tím vším logicky souvisí i dění na realitním trhu, které Singer ze své současné pozice člena nejužšího vedení holdingu Generali pro střední a východní Evropu sleduje. V Česku podle něj trvá stále stejná sada problémů. Prvním z nich je stavební řízení, které je v Česku dramaticky těžší než kdekoliv jinde na světě.

Důležitým aspektem je i to, že Praha soutěží v cenách bydlení či nemovitostí se všemi důležitými centry Evropy. „To je trochu neštěstí pro Čecha, který tam chce bydlet, ale nemá evropské cenové příjmy.“ Je to podle něj cenová realita trhu v celém světě, v centru Mnichova prý také nemůže bydlet každý Němec.

Cenový růst je podle Singera dán i nákupem investičních bytů ze strany lidí, kteří na to mají prostředky. A to nejen v Česku. Takový byt nemusí být ani obsazen, je jen uchovatelem hodnoty. To je dáno i inflací posledních let, kdy se zvedly úspory lidí patřících k bohatší části společnosti. Lidé vyčkávali na vhodné investiční příležitosti a nemovitosti se jevily jako vhodnou variantou. „Rozhodně byl zisk, který majitelé nemovitostí získali v minulé dekádě, nadprůměrný,“ říká Singer v rozhovoru s Daliborem Martínkem v podcastu Newstreamu Realitní Club. Ceny nemovitostí podle něj budou dál růst, stejně tak nájmy.

Podcast, jehož hostem byl ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream podcasty je na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Přečíst článek

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

V červnu se Jakub Vysocký, vzděláním lékař, stal ve svých čtyřiatřiceti letech prezidentem Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje asi 60 tisíc vlastníků bytů a klade si za cíl rozvoj „kvalitního“ nájemního bydlení. Sám Vysocký je zároveň majitelem společnosti Sian, která má pod správou 700 bytů, zejména v Moravskoslezském kraji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miroslav Singer

Zisk z nemovitostí byl v minulé dekádě nadprůměrný, to skončilo, říká Miroslav Singer

Přečíst článek
Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme