Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skandál Panama Papers končí. Soud všechny propustil

Panama Papers
ČTK
 ČTK

Hořkou pachuť má po osmi letech konec kauzy Panama Papers. Soudu se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů na to, aby dokázal usvědčit tři desítky obžalovaných osob. A všechny propustil. Kauza přitom vyvolala vlnu skandálů po celém světě kvůli údajnému snižování daní, či dokonce praní špinavých peněz. V Panama Papers navíc panovala jména slavných politiků, miliardářů i celebrit.

Reklama

Panamský soud překvapivě zprostil viny všech 28 lidí obžalovaných z praní špinavých peněz v případech souvisejících s kauzami takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), uvedla agentura DPA s odvoláním na soud ve městě Panama.

Mezi zproštěnými je podle DPA například právník německého původu Jürgen Mossack, jeden ze zakladatelů advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která podle obžaloby daňové úniky spoluorganizovala. Kromě toho soudkyně Baloísa Marquínezová zastavila stíhání dalšího spoluzakladatele kanceláře Ramóna Fonseky Mory, který v květnu zemřel.

Při shromažďování důkazů ze serverů mezitím zaniklé kanceláře Mossack Fonseca nebylo možné zajistit důkazní řetězec. Ostatní důkazy kromě toho nebyly dostatečné a přesvědčivé, uvedla soudkyně.

Miliardář Andrej Babiš

Francouzský soud zkoumá Babišův nákup vil ve Francii kvůli podezření z praní špinavých peněz

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem ve Francii, uvedl deník Le Monde. PNF podle zjištění novinářů zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš dnes zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony. Detaily o vyšetřování nezná, informaci má z médií, uvedl.

Přečíst článek

Reklama

Boháči, politici a celebrity z celého světa

Soud se začal na začátku dubna zabývat aktivitami panamské právní firmy Mossack Fonseca, která ukončila svou činnost v roce 2018. V roce 2016 světová média v reportážích o takzvaných Panamských dokumentech popsala, jak někteří klienti právní kanceláře ukrývali peníze před finančními správami svých zemí. Média se při své investigativní práci opírala o zhruba 11,5 milionu dokumentů, které z právní firmy unikly. Dokládaly mimo jiné různé finanční struktury a postupy, jak ukrýt peníze před zdaněním.

Uniklé dokumenty se týkaly více než 214 tisíc subjektů z 200 zemí světa. Schránkové společnosti zakládaly nebo využívaly stovky známých osobností světového byznysu, politiky, sportu či řada celebrit. Bylo mezi nimi pět hlav států a blízcí příbuzní nejvyšších představitelů dalších 40 zemí. Na rozkrytí kauzy se podílelo téměř 400 investigativních novinářů z více než 800 zemí.

Kvůli kauze Panama Papers rezignoval islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Služeb panamské kanceláře využívali například i lidé z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka nebo argentinské hlavy státu Mauricia Macriho. Britský expremiér David Cameron, který je v současnosti ministrem zahraničí, čelil kritice kvůli offshorovému investičnímu fondu svého otce. V kauze figurovali například i argentinský fotbalista Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Pandora Papers přiblíží globální daň

Má cenu zveřejňovat fakta, která jsou stará a možná ani nepředstavují žádný zločin? Už jako argument pro debatu o globálních daních rozhodně ano.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

. Země, jako je Irsko (úvodní snímek zobrazuje kanceláře Googlu v irském Dublinu), přestože je součástí EU, tak představuje svého druhu „offshore“.

Česko zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem. Co tomu předcházelo a co čekat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme