Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smyčka se utahuje. Čína stupňuje tažení proti těžařům kryptoměn

"Farma" na těžbu kryptoměn
Pixabay
 ČTK

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Už v květnu se zaměřila na takzvanou těžbu a obchodování s nejznámější kryptoměnou bitcoin a o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah - tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Reklama

Lidem, kteří se v sobotu a v neděli chtěli podívat na kryptoměnové účty na sociální síti Weibo, což je čínská obdoba twitteru, to nebylo umožněno. Zobrazila se jim zpráva, že účet „porušuje zákony a pravidla”.

„Pro krypto KOL je to soudný den,” uvedla podle Reuters majitelka jednoho z účtů, která si říká „Woman Dr. bitcoin mini” a jejíž hlavní účet úřady v sobotu také zablokovaly. KOL je zkratka pro bitcoinové influencery.

„Vláda dává jasně najevo, že na čínském trhu s kryptoměnami nemůže existovat žádná čínská verze Elona Muska,” řekl mimořádný profesor právnické fakulty Newyorské univerzity Winston Ma. Odkazoval tím na zakladatele automobilky Tesla a nadšence pro kryptoměny.

Zmrazení účtů zaměřených na kryptoměny přichází poté, co proti obchodování s nimi začala vysílat reportáže čínská média. Čínská státní televize CCTV v květnu upozornila, že kryptoměny jsou mírně regulované aktivum, často se využívají při obchodování na černém trhu, pro účely praní špinavých peněz, pašování zbraní, při hazardních hrách a obchodování s drogami. Zátah proti kryptoměnám přichází také v době, kdy čínská centrální banka rychle postupuje v testování své vlastní digitální měny.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme