Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sníte o dovolené na slunné Floridě? Pak se připravte na nepříjemná překvapení

Pláže u města Destin na Floridě
iStock
Zdeněk Pečený

O dovolené na Floridě při současném podzimním počasí sní nejeden Evropan, Čechy nevyjímaje. Jenže realita může být zklamáním. Především kvůli vysokým cenám a neodpovídající úrovni služeb. A vše zatím nasvědčuje tomu, že situace bude pro Evropany jen horší s tím, jak budou Spojené státy ekonomicky Evropě utíkat.

Reklama

Nedávno jsem se octil na severozápadě Floridě u města Destin, krátce předtím, než se kousek odtud prohnal hurikán Helene. Což o to - zdejší pláže jsou asi nejkrásnější z celé Floridy. Ovšem pokud jde o místní ubytování, přichází nepříjemné překvapení. Ceny v místních hotelech, které jsou na úrovni dvou hvězd, se pohybují mezi 5 až 10 tisíci korunami za noc.

Ani gastronomicky to není vůbec dobré. V hotelu kde jsem byl ubytován byla restaurace jediná a svou úrovní se blížila školní jídelně. Kdyby místní hotely byly levnější, dalo by se lecos prominout. Ale jedná se o plážové resorty. Takto to zkrátka nelze. A aby toho nebylo málo - dvě skládací křesla se slunečníkem na pláži před hotelem vyjdou na tisícovku za den.

Drahota nejen v hotelech

Drahé ovšem nejsou pouze hotely. Hluboko musí turisté i rezidenti sáhnout také při návštěvě restaurací či supermarketů. Obyčejný oběd pro jednoho s jedním chodem a nealko nápojem stěží vyjde na méně než 500 korun. Účet za nepříliš oslnivou večeři překročí tisíc korun a v lepších restauracích je to i tři tisíce za osobu.  

Reklama

A jídlo z obchodu? Jako příklad uvedu náhodný výběr potravin ze sortimentu průměrného floridského supermarketu Publix - okurka za 65 korun, velký jogurt za 150, tucet vajec z klecového chovu za 95 anebo kilo cibule za stovku

Slabá ekonomika

Proč je pro Evropany cesta do Spojených států finančně tak náročná, a navíc úroveň neodpovídá ani evropským standardům? „Důvodem je masivní ústup evropské ekonomiky ve srovnání s ekonomikou Spojených států,“ argumentoval před časem francouzský deník Le Monde.

Zrychlení ekonomiky Spojených států nastartoval Donald Trump a Joe Biden v něm pokračuje. „Mezi lety 2010 až 2023 dosáhlo kumulativní tempo růstu HDP ve Spojených státech 34 procent ve srovnání s pouhými 21 procenty v Evropské unii,“ říká Patrick Artus, hlavní ekonom společnosti Natixis. Situace navíc nebyla pro Evropu příznivá ani předtím a Spojené státy náskok jen navyšují.

Současný rozdíl v HDP na hlavu ukazuje, že americká ekonomika je o 80 procent na obyvatele větší. To vše znamená, že cenová úroveň je ve Spojených státech podstatně vyšší kvůli vyspělejší ekonomice a Evropané si tam přijdou jako chudáci. Šetřiví evropští turisté tak budou muset raději vyrazit do Asie.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Přečíst článek
Newyorský podvečer na dolním Manhattanu s lodní dopravou přívozi

Cestování po New Yorku. Jak levně poznat jedno z nejdražších měst světa?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme