Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanjura musí kvůli povodním upravit rozpočet. Deficit se zvýší o 30 miliard

Stanjura musí kvůli povodním upravit rozpočet. Deficit se zvýší o 30 miliard
Profimedia
 ČTK

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Ministr považuje 30 miliard korun potřebných v letošním roce za horní hranici odhadu. Pokud budou nakonec škody nižší, deficit se podle něj úměrně sníží. Kvůli dodatečným výdajům stát letos i v příštím roce překročí výdajové rámce, Stanjura ale zdůraznil, že české i evropské předpisy takové překročení umožňují v případě živelní pohromy.

Stanjura doplnil, že nyní neuvažuje o vytvoření speciální daně, jejíž výnos by sloužil k pokrytí povodňových škod. Peníze stát získá dodatečným vydáním dluhopisů. Zda to budou speciální povodňové, nebo běžně vydávané ministr zatím neupřesnil.

Ministr také řekl, že jedná s opozicí o harmonogramu a proceduře schválení novely letošního rozpočtu. Podle něj by se to zřejmě stalo ve stavu legislativní nouze. Debata o případné opoziční podpoře pro novelu je nyní předčasná, řekl.

Možná podpora od EU

Kromě státního rozpočtu se budou škody po povodních financovat také z dalších veřejných zdrojů, a to z rozpočtů postižených krajů a obcí a z evropských zdrojů. Premiér Petr Fiala (ODS) bude v polské Vratislavi jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou o možné evropské podpoře. Podle Stanjury chce Česko kromě peněz z evropského Fondu solidarity usilovat také o to, aby komise rychle povolila změny Národního plánu obnovy vynucené povodněmi nebo rychleji schvalovala veřejnou podporu v případě zvýhodněných úvěrů pro subjekty postižené povodněmi.

Reklama

Vládní pracovní skupina, jejíhož jednání se dnes účastnilo osm ministrů, zástupci Asociace krajů ČR a Národní sportovní agentury, se znovu sejde příští týden. V tu dobu by měla mít představu o všech možných formách veřejné podpory pro postižené ve veřejném sektoru, v podnikatelském sektoru i domácnosti. Krajské úřady následně sestaví seznam všech škod a ministerstvo financí podle toho vypíše dotační tituly na obnovu po povodních. Peníze by měl stát uvolňovat ihned, řekl Stanjura.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Lukáš Kovanda: Zklamání ze Síkely. Slabý eurokomisař připraví Česko o stovky miliard

Slabý eurokomisař, resp. jeho slabé portfolio, může být pro Česko velmi ztrátovou záležitostí. Finanční újma může činit až 48 miliard ročně. Je proto zarážející, že obsazení postu eurokomisaře nevěnují čeští politici více pozornosti.

Přečíst článek

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Může Fialova vláda hospodařit bez schodku? Kde je vůle, je i cesta

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Přehledně: Bitva o vládní balíček startuje. Co Fiala navrhuje? Co chce opozice?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme