Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stav německé ekonomiky se nelepší. Její očekávané oživení se může opozdit a inflace zvýšit

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)
ČTK
 ČTK

Dlouho očekávané oživení německé ekonomiky by se mohlo ještě více opozdit. Ke konci roku by se mohla zvýšit inflace, píše v vydané pravidelné měsíční zprávě německá centrální banka.

Reklama

Německá ekonomika v uplynulém čtvrtletí nečekaně mírně klesla. Navzdory stabilizaci poptávky se průmyslová výroba ve druhém čtvrtletí vrátila k poklesu, který přerušila v předchozím čtvrtletí.

Ačkoli je recese nepravděpodobná, celkový výhled zůstává utlumený, uvedla Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky. „Očekávané pomalé oživení ekonomiky se dál odkládá,“ píší autoři zprávy. „Recese ve smyslu výrazného, široce založeného a dlouhodobého poklesu hospodářského výkonu se však neočekává, pokud nedojde k novým negativním šokům,“ dodávají.

Amerika utahuje Rusku smyčku kolem krku. Dopady západních sankcí už pociťují řadoví Rusové

Dlouho se zdálo, že si Rusko hravě poradí se sankcemi ze strany západního světa. Růstový impulz ekonomiky se ale vyčerpává a USA se podařilo Rusy odstřihnout od čínského jüanu.

Přečíst článek

Slabá zahraniční poptávka

Soukromá spotřeba a služby by mohly v tomto čtvrtletí expandovat, k čemuž přispěje velký nárůst disponibilního příjmu domácností, předpověděla Bundesbank. Zahraniční poptávka ale pravděpodobně zůstane slabá, což tlumí vyhlídky rozsáhlého německého průmyslového sektoru.

Reklama

Inflace v uplynulém roce sice výrazně zvolnila, na konci letošního roku by ale mohla znovu zrychlit. Na vině je podle centrální banky statistický efekt, protože ceny energií byly ve stejném období loni nižší.

„Ke konci roku můžeme dočasně očekávat poněkud vyšší míru inflace,“ uvedla centrální banka. „Jádrová inflace pravděpodobně také zůstane na zvýšené úrovni, a to v důsledku pokračujících silných mzdových tlaků,“ dodala. Jádrová inflace nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií.

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Schizofrenní Německo. Chce-li hradit pomoc Ukrajině z ruských rezerv, znamená to konfiskaci

Německo tvrdí, že snížení jeho vlastní pomoci Ukrajině budou kompenzovat prostředky ze zmrazených ruských devizových rezerv. Jenže tyto peníze nejsou o nic více německé než třeba české. O jejich využití, respektive pouze výnosu z nich, letos na jaře rozhodly země skupiny G7 a Evropská unie.

Přečíst článek

Slabý výkon německé ekonomiky je podle agentury Reuters důvodem, proč guvernér finské centrální banky Olli Rehn, který v 26členné Radě guvernérů Evropské centrální banky zastává centristické pozice, v pondělí řekl, že další snížení úrokových sazeb v eurozóně v září může být opodstatněné. Základní úroková sazba v zemích platících eurem po prvním snížení od roku 2019 z letošního června teď činí 4,25 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 procenta a meziročně o 0,4 procenta.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Z Německa stalo „vetešnictví“, kterému hrozí, že bude rozvojovou zemí. Co s tím?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme