Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světová ekonomika v příštích letech poroste, uškodit jí může válka

Světová ekonomika v příštích letech poroste, uškodit jí může válka
iStock
 ČTK

Celosvětový růst ekonomiky pro období let 2024 až 2025 bude činit asi 2,8 procenta, tedy o 0,1 bodu více než v roce 2023. Vyplývá to z analýzy společnosti Allianz Trade. Rozhodujícími faktory pro pomalý růst HDP jsou podle ní válečné konflikty a nejistota spojená s volbami, které se konají v důležitých státech světa.

Reklama

Důvodem pro nevýrazný růst HDP jsou podle analýzy Allianz Trade také přetrvávající rizika recese v eurozóně a zvyšující se rizika v USA, kde se očekává zpomalení růstu HDP na 1,7 procenta. Analýza předpovídá, že centrálním bankám se podaří dosáhnout inflačních cílů pravděpodobně na počátku roku 2025, tedy o šest měsíců později, než se původně očekávalo.

Nadcházející výsledky voleb v USA, Velké Británii či Francii a vývoj válečných konfliktů podle Allianz Trade prověří odolnost ekonomik. Globální růst dosáhl v prvním pololetí svého dna, ale v globálním výrobním sektoru je stále přebytek nabídky a zejména v eurozóně je nízká poptávka.

Řecký premiér Mitsotakis

Šest dní v práci má spasit ekonomiku. Řecká novinka vyvolala mezi zaměstnanci pobouření

Zatímco v Evropě se začíná více diskutovat o zkrácení pracovního týdne, Řekové na to jdou jinak. Tamní vláda si od zákona, který platí od června a umožňuje šestidenní pracovní týden, slibuje zvýšení zaměstnanosti a omezení práce na černém trhu. Novinka se ovšem u Řeků nesetkala s pochopením a vyvolala pobouření.

Přečíst článek

Další zpomalení Číny

„Rizika recese v eurozóně přetrvávají a v USA se dokonce zvyšují, což je způsobeno zejména stavem trhu práce. V letech 2024 a 2025 očekáváme růst globálního HDP 2,8 procenta, v eurozóně dosáhne zvýšení na 1,4 procenta. Čína zaznamená další zpomalení svého růstu, a to na 4,3 procenta v roce 2025,“ uvedl ředitel české pobočky Allianz Trade Dalibor Trojek.

Reklama

Klíčovým makroekonomickým ukazatelem pro následující měsíce bude podle analýzy také inflace. Centrální banky odložily nebo zpomalily své cykly uvolňování kvůli inflaci. V celosvětovém měřítku by inflace měla v roce 2025 dosáhnout 3,9 procenta po 5,6 procenta v roce 2024, přičemž v USA by měla směřovat ke dvěma procentům a v eurozóně 2,1 procenta. Čína by se naopak měla dostat z deflace růstem o 1,5 procenta, sdělil Trojek.

Marine Le Penová

Karel Pučelík: Taktizování proti Le Penové trhy uklidňuje

Po prohraných evropských volbách a nečekanému vyhlášení parlamentních voleb se francouzské trhy otřásly. Nyní se ale zdá, že situace je oproti prvnímu kolu hlasování o poznání uvolněnější. Firmy totiž mají po oznámení spolupráce levice a centristů alespoň několik indicií, že by po víkendu nemuselo dojít k úplně nejděsivějším scénářům.

Přečíst článek

Inflace začala opět růst i ve střední Evropě. Za tímto obratem stál především výraznější růst cen potravin. Vývoj inflace by však podle Allienz Trade měl kopírovat celosvětové prognózy. Celková inflace v Česku, tedy 3,7 procenta meziročně v prosinci, v Polsku 3,6 procenta a Maďarsku 4,8 procenta se do konce roku 2024 opět zvýší nad cílové hodnoty centrálních bank jednotlivých států. V roce 2025 by se podle analýzy měla inflace postupně zmírňovat a vracet se do horní poloviny cílových pásem.

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52.000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V ČR působí od roku 1997.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme