Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh fúzí ožívá. V Evropě se hodně činí Křetínský

Trh fúzí ožívá. V Evropě se hodně činí Křetínský
Profimedia
 ČTK

Globální trh s fúzemi a akvizicemi letos pomalu ožívá. V prvních devíti měsících roku se uskutečnily celosvětově transakce za 1,6 bilionu dolarů, tedy 37,3 bilionu korun, což je meziroční nárůst o deset procent. Oživení zažívá především Severní Amerika a část Evropy, v Asii hodnota transakcí klesla na desetileté minimum. Vyplývá to ze zprávy poradenské firmy Boston Consulting Group (BCG).

Reklama

Hodnota oznámených transakcí v Evropě dosáhla v prvních třech čtvrtletích 353 miliard dolarů, což je o 14 procent více než o rok dříve. Například ve Velké Británii či Švédsku byla hodnota transakcí proti stejnému období minulého roku více než dvojnásobná. Výrazně vzrostla také v Česku, a to o 68 procent.

„Důvodem je především plánované převzetí společnosti IDS, vlastníka britské Royal Mail, skupinou EP Corporate Group Daniela Křetínského. Výrazný vliv na celkovou hodnotu českých transakcí měl také státní odkup společnosti Gasnet,“ uvedl partner v pražské kanceláři BCG Jaroslav Šnajdr. Naopak například v Německu se hodnota transakcí snížila o polovinu, v Rakousku a Švýcarsku o třetinu.

V prvních třech čtvrtletích se zároveň snížil počet tzv. megadealů, tedy obchodů v hodnotě přes deset miliard dolarů. Těch bylo po celém světě uskutečněno 17, zatímco o rok dříve to bylo 20 transakcí.

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

Křetínský chystá velké nákupy, v energetice i médiích

EPH českého miliardáře Daniela Křetínského chce většinu ve Slovenských elektrárnách. Další třetinu akcií podniku odkoupí od italské skupiny Enel v řádu měsíců. Křetínský chystá i další velké investice na poli energetiky. Posilovat ale hodlá i na mediálním poli. Ve hře je aktuálně koupě komiksového vydavatelství Delcourt z Francie.

Přečíst článek

Reklama

Nejistotu na trhu s fúzemi a akvizicemi zvyšují například přísnější požadavky a postoje regulačních orgánů v hlavních jurisdikcích, ve kterých se transakce konají, politická nejistota související s volbami ve vybraných zemích či sektorová protekcionistická opatření jednotlivých vlád. Ta potom prodlužují jednotlivé transakce. Právě zdlouhavé procesy při realizaci transakcí přitom firmy vnímají podle průzkumu BCG jako jeden z největších problémů.

BCG očekává, že na trhu v dalších měsících bude panovat zvýšená aktivita, především v energetice, zdravotnictví a technologiích. Jedním z důvodů očekávaného oživení je rekordně vysoká míra hotovosti a likvidních aktiv, která mají firmy pro akvizice k dispozici. Ta dosáhla na konci září 2,1 bilionu dolarů, což se projevuje i na oživení počtu i objemu takzvaných private equity transakcí. „Očekáváme, že spolu s tím, jak budou ve světě klesat úrokové sazby a jak se budou snižovat rozdíly v ocenění firem mezi prodávajícími a kupujícími, dojde v dalších čtvrtletích k uvolnění tohoto kapitálu,“ odhadl Šnajdr.

Akcie ČEZ prudce klesly

Hotovo. Skupina ČEZ dokončila převzetí většiny ve firmě GasNet

Energetická skupina ČEZ dokončila převzetí většinového podílu v největším tuzemském distributorovi plynu GasNet. Touto akvizicí ČEZ podporuje přechod teplárenství od uhelné energetiky k zemnímu plynu a vodíku, oznámila firma. Za 55,21 procenta v distribuční firmě ČEZ zaplatil 846,5 milionu eur (zhruba 21,2 miliardy korun). Prodávaný podíl dosud spravovala společnost Macquarie Asset Management.

Přečíst článek

DB Schenker

Dánové koupí DB Schenker. Přeplatili i šejky

Dánský lodní gigant DSV podepsal smlouvu o převzetí společnosti Schenker, která je logistickou divizí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB). Zaplatí za ni 14,3 miliardy eur (359,3 miliardy korun). Pro DB je to zatím největší transakce a DSV se díky ní patrně stane největší zasilatelskou firmou na světě.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme