Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turisté, taste peněženky. Itálie se chystá zvýšit pobytovou taxu až na 25 eur za noc

Turisté, taste peněženky. Itálie se chystá zvýšit pobytovou taxu až na 25 eur za noc
Profimedia
 ČTK

Turistická daň v Itálii by se mohla vyšplhat až na 25 eur za noc, tedy zhruba na pětinásobek současné maximální taxy. „Nejsme bankomaty radnic,“ bouří se hoteliéři.

Reklama

Itálie se chystá výrazně zvýšit turistickou daň, která se platí při pobytech v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních. Maximální sazba daně by mohla vystoupat až na 25 eur za osobu a noc (625 korun), píše italský tisk, podle kterého má již vládní kabinet připravené paragrafované znění novely zákona. S návrhem nesouhlasí hoteliéři. Podle ministerstva pro turismus se bude o návrhu ještě jednat.

V současnosti se v části italských měst platí turistická daň v maximální výši pět eur za osobu a noc. Sazba může činit až deset eur za osobu a noc v Římě. Podle nové vládní úpravy by se sazba odvíjela od ceny ubytování. Při ceně ubytování pod 100 eur by daň činila pět eur, u nejdražších pobytů s cenou nad 750 eur by mohla činit až 25 eur. Konkrétní výši by si radnice mohly určit samy.

Vybírat turistickou daň by podle navrhované úpravy mohla všechna italská města. V současnosti tak může daň vybírat zhruba 1000 z 8000 italských obcí. Těm turistická daň každoročně přináší přes 700 milionů eur.

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

Benátky v ohrožení. Ničí je davy turistů i klimatické změny

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města. Hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021.

Přečíst článek

Reklama

S návrhem nesouhlasí sdružení hoteliérů. „Nejsme bankomaty radnic,“ uvedlo sdružení Confindustria Alberghi. Asociace uvádí, že například u pokojů s cenou mírně nad 100 eur by se výrazně zvýšila daňová zátěž, jelikož by turistický odvod činil až deset eur za osobu a noc.

Vláda ale ujišťuje, že ještě není nic rozhodnuto. „Dialog (o zvýšení daně) bude pokračovat v září,“ uvedlo ministerstvo pro turismus. O záležitosti chtějí také ještě jednat města, prohlásilo v úterý jejich sdružení Anci.

Island

Vítejte, ale neničte nám přírodu. Island se přidává k boji proti overturismu

Turisté jsou na Islandu vítaní, ale jen v rozumném množství. Tamní vláda hledá, jak turistický ruch regulovat tak, aby netrpěli místní ani příroda. Na zahraniční turisty tam nejspíš čekají vstupní poplatky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Ostrov Platte nabízí mnohem víc než jen bílé písky a soukromí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme