Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tuzemským bankám se daří. Letos jim stoupl čistý zisk o šest procent

ČNB
ČTK
 ČTK

Šestici největších tuzemských bank stoupl v prvním pololetí 2024 čistý zisk o šest procent na celkem 39,5 miliardy korun. O rok dříve to bylo 37,4 miliardy korun. Bankám podle analytiků většinou klesaly čisté úrokové výnosy.

Reklama

Pokračoval proces ztenčování úrokových marží bank, řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Snižování sazeb České národní banky podle něj prozatím nedokázalo rozpumpovat poptávku po úvěrech, produkce nových úvěrů rostla pomalejším než očekávaným tempem. Na druhou stranu pozitivní zprávou jsou stále nízké náklady rizika, které potvrzují dobrou kvalitu úvěrových portfolií zdejších peněžních ústavů, podotkl.

Banky v prvním pololetí roku dokázaly svou stabilitu a odolnost, doplnil analytik XTB Tomáš Cverna. Navíc poměr nevýkonných úvěrů k celkovému úvěrovému portfoliu se držel u většiny bank na stabilní úrovni a u některých dokonce i klesl, míní. V bankovním sektoru nesleduje nějaké turbulence.

peníze, ilustrační foto

Zhoršená predikce. Česká ekonomika letos poroste pomaleji

Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila výhled české ekonomiky. Letos očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) 0,9 procenta, v květnu předpokládala hospodářský růst 1,4 procenta. Za zhoršením výhledu jsou slabý růst hospodářství v prvním pololetí i negativní vývoj v zahraničí, uvedla ČBA v nové prognóze. Odhad letošní průměrné inflace ponechala asociace na 2,3 procenta.

Přečíst článek

Příčinou zpomalení trhu s depozity je podle Cverny pokles úrokových sazeb ČNB, které jednak snižují náklady na financování aktiv, ale také motivují spotřebitele a případně i firmy přesouvat své peníze do investičních produktů. Právě přesun peněz ze spoření do investic se propisuje do růstu příjmů z poplatků, poznamenal.

Reklama

Tato šestice největších bank platí z loňského nadměrného zisku daň, takzvanou windfall tax. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce vládě navrhnout zkrácení její účinnosti, aby se v příštím roce už neuplatňovala. Cverna se domnívá, že i přes růst zisků bank bude letošní výběr na windfall tax zanedbatelný.

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním prvním pololetí stoupl meziročně o dvě procenta na 9,5 miliardy korun, České spořitelně o třetinu na 12,4 miliardy korun. Raiffeisenbank se čistý zisk zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy korun), stejně jako před rokem. Čistý zisk Komerční banky klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

PwC: Prodeje firem jsou v ČR nejnižší za šest let. Trh se už ale vzmáhá, řada dealů je těsně před podpisem

Počet fúzí a akvizic v ČR byl v prvním pololetí nejnižší za šest let. Zároveň se ale na trhu projevuje trend zájmu o velké transakce, celkový objem fúzí vzrostl trojnásobně. Ve zbytku roku lze v Česku očekávat oživení, řada transakcí je těsně před dokončením. Objem fúzí ve světě je mírně vyšší než loni, vyplývá z aktuální analýzy poradenské firmy PwC.

Přečíst článek

Investice - ilustrační foto

Bouře ve sklenici vody? Trhy se po prvotním šoku opět vracejí, velcí hráči byli připraveni

Mohl to být jeden z památných dnů na burze. Nakonec se ale scénář pro „černé pondělí“ nepíše. Tedy alespoň nikoli na evropských či amerických burzách. Velcí investoři byli zjevně připraveni a využili šance při propadu populárních akcií. Díky tomu se v druhé polovině obchodního dne burzy opět začaly vzmáhat. Poraženým tak zůstávají asijské burzy v čele s japonskou, která se zřítila kvůli akci centrální banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banka UBS

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme