Viníky vysokých cen potravin hledá i rakouská vláda, vyslechla 1500 dodavatelů
Rakouská vláda se nechce smířit s vysokými cenami potravin. Zve si proto na příští dny k rozhovorům zástupce potravinářského sektoru a experty, uvedla agentura APA. Vysoké ceny potravin se snaží řešit i česká vláda. Ceny potravin v Rakousku se meziročně zvýšily méně než v České republice, ukázal průzkum.
Podle ministra sociálních věcí Johannese Raucha z rakouské strany Zelených jsou vysoké ceny potravin nepochopitelné. Rakouští sociální demokraté (SPÖ) a rakouský odborový svaz ÖGB tvrdí, že za růst cen může zdražování ze strany podniků. Institut Momentum, který má blízko k odborům, spočítal, že tři čtvrtiny domácí inflace plynou do vyšších zisků firem.
Zhruba čtvrtina Čechů pravidelně jezdí na nákupy do zahraničí, a to i několikrát týdně. Dalších 22 procent tam nakupuje nahodile, maximálně dvakrát do roka. Nejčastěji lidé směřují do Polska, druhé nejoblíbenější je v tomto ohledu Německo. Většinou si čeští zákazníci vozí ze sousedních zemí čerstvé a trvanlivé potraviny a rovněž se zásobují tamním masem, uzeninami a lahůdkami. Průměrná hodnota jednoho přeshraničního nákupu je 2829 korun. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků ČR (AMSP) provedla agentura Ipsos mezi 3047 respondenty ve věku 18 až 65 let z celého Česka.Pro jídlo se jezdí do Polska. U sousedů pravidelně nakupuje čtvrtina Čechů, ukázal průzkum
Money
Ministerstvo sociálních věcí se podivuje, proč je růst cen potravin výrazně vyšší než už tak vysoká celková míra inflace. Spolkový úřad pro hospodářskou soutěž (BWB) zahájil vyšetřování a nedávno vyslechl 1500 dodavatelů z oblasti obchodu s potravinami, uvedlo ministerstvo.
Diskuse by měla vyjasnit otázku, zda je zvyšování cen skutečně oprávněné, nebo zda je potřeba zasáhnout. Podle Institutu Momentum jsou zisky domácích podniků v Rakousku hnací silou inflace více než téměř ve všech ostatních zemích eurozóny.
Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat.Lukáš Kovanda: Pšenice je nyní levnější než před invazí. Pečivo by správně mělo zlevňovat
Názory
Podle výzkumného ústavu Agenda Austria, který má blízko k potravinářům, se ale ceny potravin v Rakousku v průběhu roku zvýšily méně výrazně než ve většině ostatních zemí EU. Nárůst o 14,6 procenta byl výrazně nižší než například v Německu, ale také nižší než v okolních zemích, a sice v Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku nebo v České republice.
Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to na Twitteru uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci poté řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Kontroly mají podle něho pokračovat.Předražené potraviny. Kontroly cen dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula
Money
V Rakousku tvoří potraviny více než desetinu výdajů domácností, uvádí APA.
Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula chce, aby se do kontrol cen potravin v obchodech mohl zapojit i Specializovaný finanční úřad, který může kontrolovat i marže. V polovině května by se měla znovu sejít meziresortní pracovní skupina, která se zabývá vysokými cenami potravin. Podle Nekuly se čeká na výsledky prověřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost
Trhy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.