Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda probere zvýšení platů politiků. Poslanci by si mohli polepšit až o 14 tisíc

Poslanecká sněmovna
ČTK
 ČTK

Vláda začne jednat o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců. Není ale jisté, zda debatu dokončí, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zdůraznil, že kabinet zákonem pouze reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, jinak by se platy neupravovaly. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) by platy vrcholných politiků mohly příští rok vzrůst o víc než 13 procent.

Reklama

„Je to reakce na rozhodnutí Ústavního soudu. Kdyby Ústavní soud takto nerozhodl, tak jsme ten zákon nijak neupravovali,“ řekl Stanjura k návrhu na růst platů v příštím roce. Letos platy vrcholných politiků zůstaly v souvislosti s jednou z úprav ve vládním konsolidačním balíčku v podstatě na loňské úrovni.

Nastavením platů poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat potom, co Ústavní soud zrušil koncem května s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet z průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku. Bez schválení nové úpravy by platy nebylo jak stanovovat. Ústavnost snížení platů u politiků ale Ústavní soud v rozhodnutích nezpochybnil.

O kolik se zvednou platy?

Pokud bude předloha přijata, plat řadového poslance by podle předběžných dat stoupl příští rok o 14 tisíc korun na 116 400 korun. Plat prezidenta republiky by mohl činit 388 tisíc korun, o 46 800 korun víc než teď. Předsedové obou parlamentních komor a premiér by příští rok podle výpočtu z nyní aktuálních údajů pobírali 312 500 korun, místopředsedové Sněmovny a Senátu a ministři pak 222 tisíc korun. Nárůst by činil 37 600 korun a 26 700 korun. Odměna místopředsedy vlády by se mohla zvýšit o 32 400 korun na 268 400 korun a předsedů parlamentních výborů, komisí a delegací o 19 700 korun na 163 800 korun. Místopředsedové senátních a sněmovních výborů a předsedové podvýborů by si mohli polepšit o 16 800 korun na 140 100 korun.

Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun. Je to férový kompromis, uvedl Středula

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1400 korun. Vláda se na tom ve čtvrtek dohodla s odbory, řekli novinářům premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Dohodu oba označili za dobrý kompromis. Odbory podle Středuly zruší stávkovou pohotovost, důvod pro ni pominul.

Přečíst článek

Reklama

Prezident Petr Pavel dnes v Brně řekl, že je potřeba nalézt systémové řešení. Současný takzvaný automat podle něj není všespásný a šťastně nastaven, když je do něj nutné vstupovat. „Nedovedu si představit, že by v situaci, ve které jsme, teď měly jedné skupině růst platy výrazným způsobem, ať už se bavíme o politicích, soudcích, státních zástupcích, než jiné skupině,“ uvedl.

Prezidentská kancelář podle serveru Echo24 navrhla, aby se část prezidentských náhrad mohla převést na Pavlovu manželku. V původní verzi novely MPSV navrhlo uzákonění zcela nové náhrady, jež by činila 30 procent náhrady hlavy státu a příští rok by mohla být 108 300 korun.

„Po dohodě s MPSV se náhrady prezidenta republiky poníží o částku navrhovanou jako náhrady první dámy. Nedojde tedy k navýšení výdajů státního rozpočtu,“ sdělil webu ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář. Zároveň se má nově prezidentově manželce hradit sociální a zdravotní pojištění. Mluvčí MPSV Kateřina Procházková serveru sdělila, že resort bude postupovat podle návrhu prezidenta.

Stanjura dnes řekl, že by bylo vhodné řešit záležitost systémově i společně s úpravou renty pro bývalé hlavy státu. „Stát má vytvářet důstojné podmínky jak pro současného prezidenta, jeho paní, nebo pro nějakou budoucí prezidentku a jejího manžela, tak ale i pro ty, kteří už ve funkci skončili,“ řekl.

O plánu poprvé zavést financování činnosti partnerky či partnera hlavy státu informoval minulý týden server Blesk.cz. Dosud první dámy neměly nárok na vlastní náhrady výdajů spojených s jejich postem a pozice partnerky či manželky prezidenta ani není nijak ukotvená v právním řádu.

Vláda schválila růst penzí, průměrný starobní důchod se zvedne nad 21 tisíc

Starobní důchod se od ledna zvedne v průměru o 358 korun. Činit tak bude průměrně asi 21 080 korun. Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dostanou přidáno 260 korun. K tomu jim ještě vzroste zásluhový díl penze o 0,6 procenta. Pětisetkorunový bonus za vychované dítě se navýší o tři koruny. O 0,6 procenta se upraví také důchodové příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Nařízení o navýšení schválila dnes vláda. Oznámilo to ministerstvo práce. Na valorizaci bude podle údajů resortu příští rok potřeba asi 12,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Muži berou více než ženy hlavně na obchodních pozicích a v účetnictví

Největší rozdíly ve mzdách mužů a žen jsou na obchodních pozicích a v účetnictví, vyplývá z analýzy mezd od personální agentury Grafton Recruitment. Více peněz berou podle dat Českého statistického úřadu muži zejména ve Zlínském, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Rozdíl v průměru v ČR činí 17,7 procenta, Česko je tak podle Eurostatu čtvrté nejhorší v Evropské unii.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Jan Lipavský, ministr zahraničí

Stanislav Šulc: 1. říjen 2024. Nejpolitičtější den za dlouhá léta. A také start ostré kampaně na příští volby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme