Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
ČTK
 ČTK

Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu. Na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.

Reklama

Dary zahrnují osm kusů letecké techniky, z toho dva z letošního roku. „Nábojů pro kanóny a kanónové houfnice bylo posláno celkem 94 860 kusů, z toho 10 tisíc v tomto roce," sdělil mluvčí ministerstva David Polák. Na seznamu je také například 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 26 průzkumných chemických vozidel, 16 kompletních speciálních vozidel protivzdušné obrany, 47 aut, 13 houfnic a 12 raketometů, dodal.

Česko darovalo Ukrajině také 4900 raket pro raketomety, 645 protitankových střel, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17.400 min pro minomety, 435 protiletadlových prostředků, 41 258 střelných zbraní a přes 4,2 milionu nábojů, doplnilo ministerstvo.

Jiná podoba pomoci

Černochová připomněla, že Česko stojí na ukrajinské straně od počátku konfliktu a byla jednou z prvních, která k vojenské pomoci přistoupila. „Ministerstvo obrany od počátku konfliktu pečlivě posuzovalo, co můžeme poskytnout, aby nebyla ohrožena obranyschopnost České republiky,“ doplnila. Aktuálně již tolik nepotřebného materiálu v armádních skladech nezbývá, uvedla ministryně. „Naše pomoc nepřestává, jenom bude mít jinou podobu,“ dodala.

Zmínila českou muniční iniciativu, v rámci které shání Česko dělostřeleckou munici pro Ukrajinu ze zemí mimo EU. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka 50 tisíc kusů munice, Česko na iniciativu přispělo téměř 866 miliony korun. Aktuálním cílem je dodat na Ukrajinu do konce roku 500 tisíc kusů munice, což podle Černochové Česko beze zbytku splní.

Reklama

K ukrajinské armádě se přidalo 3171 odsouzených

Ukrajinská armáda naverbovala do svých řad tisíce vězňů

K vojenským útvarům ukrajinských ozbrojených sil dorazilo ke konci června 3171 odsouzených Ukrajinců, kteří byli podmínečně propuštěni, aby mohli sloužit v armádě. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokuraturu země, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Varování NCOZ: Na veřejnou debatu v Česku cílí proruské informační operace

Na veřejnou debatu v Česku cílí informační operace, jejichž cílem je omezit pomoc Ukrajině, vyplývá z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za loňský rok. K migraci uvedla, že Česká republika je pro běžence z Blízkého a Středního východu nadále především tranzitní zemí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml: Putinovy návrhy mohou okamžitě ukončit válku, Západ se ale ani nepokusil „vniknout do podstaty“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme