Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za explozí plynovodů Nord Stream stál potápěč z Ukrajiny. Německo už na něj vydalo zatykač

Pojišťovna Allianz nehodlá obnovit pojistku pro Nord Stream 1
ČTK
Lukáš Kovanda

Německo vydalo zatykač na Ukrajince, jenž se měl podílet na přípravě exploze plynovodů Nord Stream v září 2022, uvádí ve své dnešní zprávě list Süddeutsche Zeitung. Jde o potápěčského instruktora, který žije v Polsku.

Reklama

Exploze plynovodů trvale znemožnila potrubní přepravu plynu z Ruska přímo do Německa. Německé úřady ví o dalších dvou Ukrajincích, kteří se na přípravě explozí měli podílet, avšak na ty zatykač nevydaly.

Zdá se tedy, že za přípravou exploze stála Ukrajina či pro-ukrajinské síly. List New York Times loni v březnu zveřejnil výňatky ze zpravodajské zprávy, podle níž za explozemi stála pro-ukrajinská skupina, jež však jednala bez vědomí ukrajinské vlády. Kyjev v reakci na článek listu New York Times odmítl, že by se na explozích jakkoli podílel.

Plynovod Nord Stream po explozi v březnu 2023 Profimedia

Podle amerických zpravodajců, které list New York Times citoval, sestávala skupina sabotérů, údajných zosnovatelů explozí, z odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina dlouhodobě patřila ke stěžejním kritikům projektu Nord Stream, společně se Spojenými státy, Polskem a některými dalšími zeměmi. Plynovody oslabovaly její strategické postavení vůči Rusku, neboť umožňovaly přepravu plynu z Ruska do EU mimo ukrajinské území. Čímž Kyjev připravovaly i o část poplatků za tranzit plynu.

Reklama

Sesterské plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 společně budovaly ruský státem ovládaný plynárenský gigant Gazprom a přední energetické firmy zemí západní Evropy. Plynovod Nord Stream 2 ovšem nikdy nezačal plyn přepravovat.

Administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa se roku 2019 rozhodla firmy podílející se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 sankcionovat. Tento krok tehdy shodně odsoudily Evropská unie a Rusko.

Další texty ekonoma Lukáše Kovandy 

Plyn pro Evropu láme cenové rekordy. Zásobníky se před zimou plní

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí prudce stoupá a je na letošním maximu. Před polednem se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala nad 41,20 eur za megawatthodinu (MWh), což představuje denní nárůst o více než dvě procenta. Cena v TTF je pro evropský trh s plynem určující.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Motivem ukrajinského vpádu do Ruska může být plyn

Klíčovým motivem překvapivého vpádu ukrajinských vojsk do kurské oblasti v Rusku je snaha zvýšit vyjednávací sílu Kyjevu, soudí vojenští stratégové. Ukrajina by ovšem mohla získat i silnější pozici specifičtěji stran zajištění dodávek ruského plynu, eventuálně se snažit Rusko „vyšachovat“ z možnosti přes její území dodávat plyn do EU ještě i za horizontem letošního roku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme