Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žaloba na Švýcarsko. Držitelé dluhopisů Credit Suisse se cítí poškozeni

Švýcarská banka Credit Suisse
ČTK
 ČTK

Skupina věřitelů, kteří vlastní dluhopisy švýcarské banky Credit Suisse v úhrnné hodnotě 82 milionů dolarů (1,85 miliardy korun), podala u soudu v New Yorku žalobu na švýcarský stát, uvedla agentura Reuters. Věřitelé se cítí poškozeni snížením hodnoty dluhopisů typu AT1 na nulu při převzetí banky konkurenčním ústavem UBS.

Reklama

Banka se loni v březnu dostala do závažných problémů. Z obavy o stabilitu finančního sektoru se do věci vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu podniku v podobě jeho spojení s největší švýcarskou bankou UBS. V rámci této operace švýcarský úřad pro dohled nad finančním trhem FINMA odepsal přibližně 17 miliard dolarů (384 miliard korun) z dluhopisů typu AT1.

Věřitelé se u soudu v New Yorku snaží domoci finanční kompenzace, vyplývá z prohlášení advokátní kanceláře Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, která majitele dluhopisů zastupuje. „Švýcarsko bezdůvodně zlikvidovalo finanční instrumenty v hodnotě 17 miliard dolarů, a tím nezákonně porušilo vlastnická práva jejich majitelů,“ uvedl právní zástupce věřitelů Dennis Hranitzky.

Různé skupiny vlastníků dluhopisů UBS v posledním roce podaly řadu žalob. Americký hedgeový fond Appaloosa v dubnu žaloval banku Credit Suisse, která podle něj před odepsáním dluhopisů dostatečně a pravdivě neinformovala o svém finančním zdraví. Stovkám žalob kvůli znehodnocení dluhopisů čelí také úřad FINMA.

Rekordní rok pro evropské banky

Rekordní rok pro evropské banky. Některé loni překonaly svá historická maxima

Zisk největších evropských bank v loňském roce poprvé překročil 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Většina z nich dosáhla vlivem rostoucích úrokových sazeb rekordních zisků, napsala agentura Bloomberg. Její výběr nezahrnuje švýcarskou UBS Group, jejíž zisk se loni díky akvizici Credit Suisse vyšplhal na 29 miliard dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Dovolená na dluh? Pro Gen Z něco absolutně běžného

Gen Z je generací světoběžníků. Jak za to platí? Jejich rodiče z toho jímá hrůza

Svobodomyslná generace odchovaná Instagramem, která má hluboko do kapsy, i tak si - na rozdíl od svých rodičů - umí plnit své cestovatelské touhy. Jak? No přeci na dluh. Dříve narození, kteří žijí v duchu hesla: když na to nemáš, tak si nevyskakuj, to jen těžko chápou.

Přečíst článek

Petr Borkovec/Partners

Petr Borkovec: Partners Banka má tolik klientů, že se nám přehřál klientský servis

V rychlosti transakcí je s aplikací Partners Banky srovnatelný jen Revolut, říká její zakladatel a šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Na technologický systém banky je hrdý, firma si ho vyráběla na míru. Jaké to je, v dnešní době na zelené louce postavit banku? Drahé, stálo to osm set milionů korun, ale čtvrtinu nákladů na banku podle něj pokryly vysoké úrokové sazby, které zhodnotily peníze nachystané na spuštění banky. Banka roste rychleji, než zakladatelský tým čekal, proto s ní mají velké plány. „Za sedm let chceme mít v bance milion klientů jen v Česku,“ plánuje Borkovec.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Přečíst článek
Banka UBS

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme