Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisky bank v Česku rostou. Raiffeisenbank v pololetí stoupl o 28 procent

Tuzemské Raiffeisenbank v pololetí stoupl zisk o 28 procent
Profimedia

Raiffeisenbank v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl čistý zisk o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla v tomto období o 14,6 procenta na 762 miliard korun. Ostatním velkým bankám letos zisky také rostou.

Reklama

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbank v prvním pololetí stoupl o 4,9 procenta na 373 miliard korun. Růst byl jak na straně domácností ve formě spotřebitelských a hypotečních úvěrů, tak na straně firem. Objem přijatých vkladů od klientů se zvýšil o 15,4 procenta na 617 miliard korun. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech domácností.

Provozní výnosy banky klesly o 1,1 procenta na 8,49 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy se snížily o 1,6 procenta na 6,38 miliardy korun. Pokles způsobilo primárně vyplácení vyšších klientských úroků z důvodu rostoucích zůstatků na spořících účtech. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 6,8 procenta na dvě miliardy korun. Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích, dosáhly ztráty 50 milionů korun. To je zlepšení o 180 milionů korun v porovnání s prvním pololetím 2023.

Provozní náklady 4,45 miliardy korun v meziročním srovnání poklesly o 1,4 procenta. Pokles způsobily především nižší odvody do Rezolučního fondu a Fondu pojištění vkladů.

Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2024 dosáhla 23,32 procenta. Proti stejnému období loňského roku se tak snížila o 1,64 procentního bodu, a to především z důvodu, že v druhé polovině předchozího roku byla vyplacena dividenda.

Reklama

Čistý zisk Moneta Money Bank v prvním pololetí 2024 vzrostl meziročně o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,6 miliardy , což je stejně jako před rokem.

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Bankovní služby v ČR poskytuje od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Česká ekonomika mírně vzrostla, pomohla spotřeba domácností

Česká ekonomika mírně vzrostla, pomohla spotřeba domácností

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoj mírně překonal odhady analytiků, kteří čekali nižší růst.

Přečíst článek

Italská UniCredit koupila cloudovou banku. Za 370 milionů eur

Italská bankovní skupina UniCredit, která působí také v České republice, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 16 procent na 2,68 miliardy eur (zhruba 68 miliard Kč). Banka zároveň oznámila, že se dohodla na převzetí belgické digitální banky Aion a poskytovatele cloudových bankovních služeb Vodeno za 370 milionů eur.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme