Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asociace developerů: Bartoš nám nenaslouchal a proces digitalizace podcenil

Ivan Bartoš skončí jako vicepremiér pro digitalizaci a jako ministr pro místní rozvoj
Profimedia
 nst
nst

Na problémy s digitalizací jsme upozorňovali již od února 2024. Vždy to pro nás bylo věcí odbornou a obsahovou, nikoli politickou. Bohužel pan ministr zcela podcenil celý proces a také neposlouchal odborné skupiny, které vybízely k včasnému odložení a dopracování systémů, komentuje odvolání Ivana Bartoše (Piráti) Asociace developerů.

Reklama

To vše korunovala velmi nešťastná komunikace. Pro pana ministra Bartoše je výsledkem jeho odvolání, pro stavební úřady, města a obce, investory, developery, stavebníky, architekty, a mnohé další nefunkční systém, který paralyzuje české hospodářství. Všemu šlo zabránit, vše bylo řešitelné. Stačilo naslouchat.

Nyní je důležité neprodleně přijmout takové legislativní opatření, které zabrání další právní nejistotě a minimalizuje dopady na ty procesy, které již běží, nebo doběhly. A následně dopracovat systém, což, jak se ukazuje, bude trvat rozhodně několik dlouhých měsíců. 

Rozpačitý výsledek

Bohužel hodnocení působení pana ministra Bartoše ve funkcni nelze hodnotit positivně. Ačkoli sliboval novelu stavebního zákona, která procesy zrychlí a zjednoduší, výsledek je rozpačitý a lze ho nazvat zmařenou nadějí. Razítka fakticky neubyla, proces se nezjednodušil, není méně úřadů, a celý tento chaos se ani nepovedlo zdigitalizovat, což měl být zlatý hřeb řešení.

Nadto se nepodařilo žádným způsobem rozpohybovat výstavbu bydlení a tedy zajistit jeho vyšší dostupnost. Zákony, které pan ministr navrhoval směrem k dostupnosti bydlení byly dílčími dotačními pobídkami více, než systémovým a strukturálním řešením. Shodu jsme nebyli schopni najít ani v dalších oblastech. A nutno podotknout, že ačkoli s námi pan ministr komunikoval, bohužel nenaslouchal a naše argumenty nenašly uplatnění.

Reklama

Fiala navrhl odvolání Bartoše. Po Pirátech chce jméno nového ministra pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Přečíst článek

Dušan Kunovský

Miliardář Kunovský se chce stát novým Baťou. Rozvíjí obří projekt výstavby nájemního bydlení

Jakýsi veletoč předvádí největší český developer Dušan Kunovský. Po dlouhá leta byl odpůrcem nájemního bydlení, vždy preferoval prodej bytů, které vystavěl jeho Central Group, konečným zákazníkům. A to i v době, kdy jeho konkurenti, například Finep nebo Trigema, prodávali v době nedostupných hypoték celé kusy svých projektů zájemcům o nájemní bydlení. Fondům, nebo třeba Arcibiskupství pražskému.

Přečíst článek

Babiš, Havlíček, Schillerová

Dalibor Martínek: Piráti dostali na zadek, ANO potvrdilo dominanci

Volby do krajů potvrdily očekávání. ANO drtivě zvítězilo ve většině krajů, nad dvaatřicet procent, která jim přisuzují předvolební průzkumy do voleb v příštím roce do poslanecké sněmovny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Je září. Kde je spravená digitalizace povolování staveb, pane Bartoši?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme