Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, rozhoduje premiér

Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Profimedia
Jana Havligerová

Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil „jednomyslné rozhodnutí vlády“: Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Reklama

Jednotné rozhodnutí? Ani omylem. K žádné stoprocentní shodě nedošlo. Ministři za STAN dál trvali na dvou nominantech, tedy i Danuši Nerudové. Premiér Fiala ovšem razí svou vyjednávací strategii, a tu se stanaři rozhodně nekonzultuje.

Na jednání kabinetu seděl i prezident Petr Pavel. Toho bude zajímat, zda návrh rozpočtu na příští rok respektuje vládní priority. „Pokud by skutečně došlo k tomu, že v návrhu rozpočtu budou ignorovány priority tak, jak si je stanovila vláda, pak by to byl důvod ten rozpočet vetovat, protože by vlastně nesplnil to, co vláda voličům slíbila a kvůli čemu ji volili,“ podotkl Pavel. Aha. Je fajn, že to hlava státu pozná.

Piráti jako jediní důkladně analyzovali debakl strany v evropských volbách a jasně označili viníka. Je jím bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, jde o reakci na jeho kampaň před eurovolbami. Jestli výzvu celostátního fóra poslechne, nebo si před parlamentními volbami zase bude hrát na Boha, se exposlanec ještě nerozhodl.

Další texty Jany Havligerové čtěte zde

Předseda ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Evropská frakce Patrioti bude Babišův majstrštyk

Přehnaně ambiciózní, nebo šíleně populistické, až polofašistické? Tak se většinou bude hodnotit pokus Andreje Babiše dobýt Evropu novou frakcí nazvanou Patrioti pro Evropu. To podstatné je však zcela jinde. Babiš velmi šikovně vypálil evropský rybník vládní koalici, které právě evropské úspěchy zůstaly jedinou argumentací pro voliče před volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce. Nyní Petru Fialovi a spol. již nezbude vůbec nic. Tedy krom naděje.

Přečíst článek

Reklama

Dalibor Martínek: Vysvědčení vlády? Lepší než fotbalisté to nebude

Takže jeden po druhém. První je samozřejmě premiér, Petr Fiala. Pro Ukrajinu udělal nejvíc ze všech premiérů Evropské unie. Zorganizoval cestu do Kyjeva, za prezidentem Zelenským, jako úplně první premiér ze zemí EU.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Kde nic není, ani smrt nebere. Pardon, rozpočtová rezerva je prázdná, říká Stanjura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme