Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi tankují levněji než řidiči ve většině zemí EU. Díky ruské ropě

Češi tankují levněji než řidiči ve většině zemí EU. Díky ruské ropě
Profimedia
Lukáš Kovanda

Proč mají Češi letos v rámci EU tak mimořádně levné pohonné hmoty? Česko stále ve velkém nakupuje levnou ruskou ropu, na rozdíl i třeba od Polska či Rumunska.

Reklama

Proč má Česko toto léto jedny z nejlevnějších cen pohonných hmot v EU? Mimořádně jsou levnější než v Polsku nebo Rumunsku (viz tabulka s daty Evropské komise).

 

Levná ruská ropa ulevuje pěněženkám českých řidičů

Klíčovým důvodem je to, že stále dováží relativně vysoký podíl ruské ropy, která je kvůli západním sankcím ve slevě. Loni byl podíl ruského ropného dovozu do Česka nebývale vysoký, dosahoval 58 procent, což značí dokonce navýšení oproti zhruba 50procentnímu dlouhodobému průměru v letech před válkou na Ukrajině.

Letos v prvním pololetí podíl ruské ropy na dovozu do Česka klesl na 40 procent, jak uvádí ministerstvo obchodu a průmyslu. To je však zatím – logicky – číslo jen za šest měsíců roku, takže jej nelze plně srovnávat se zmíněnými předchozími ciframi za roky celé. Hlavně ale i 40procentní podíl je stále relativně dost vysoký, alespoň tedy na poměry zemí EU. Pokud by to bylo číslo nakonec tedy platné i celoročně, což teprve uvidíme, Česko by snížilo podíl dovážené ruské ropy z dlouhodobého průměru 50 procent na 40 procent.

Toto snížení srovnejme s případem polským či rumunským.

Reklama

Polsko do invaze dováželo z Ruska 60 procent ropy. Od začátku loňska z Ruska nedováží ropu žádnou. Rumunsko zase podíl ruské ropy redukovalo z 80 procent před invazí na loňských méně než 5 procent.

Česko tedy snížilo podíl jen z 50 na 40, zatímco Polsko z 60 prakticky na 0 a Rumunsko z 80 na 5. Proti snížením polskému a rumunskému je to české tedy jen nevýrazné. I pročež ovšem nyní Češi nebývale tankují levněji než Poláci či Rumuni.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Česko se letos stalo rájem levných pohonných hmot

Česko se letos stalo „rájem levných pohonných hmot“ v EU. Podle nejnovějších dat Evropské komise vykazuje totiž čtvrtou nejnižší průměrnou cenu základních pohonných hmot, tedy benzínu a nafty, v celé EU (viz tabulka níže). Tato cena odpovídá v Česku podle dat Komise k polovině letošního července přesně 1,5 eura za litr. To je čtvrtá nejnižší cena v EU, přičemž citelněji nižší je pouze na Maltě a v Bulharsku. V Litvě je sice také levněji než v Česku, ale nepatrně. Vždyť průměrná cena benzínu a nafty je tam prakticky srovnatelná se stavem v ČR. Ve všech ostatních zemích EU je pak průměrná cena základních pohonných hmot vyšší než v Česku.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Český Green Deal je tu. Zdraží kdeco. Benzín i o 10 korun

V příštím týdnu má Fialova vláda na programu projednání české verze Green Dealu. Ne náhodou během dovolených, kdy má veřejnost na starosti jiné, příjemnější věci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme