Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko – země příslibů. Zvlášť mistři jsou ministři

Česko – země příslibů. Zvlášť mistři jsou ministři
Profimedia
Jana Havligerová

„Zadlužili jsme vás. A zadlužíme vás i v krajích!“, slibuje ODS. Jasně, že to tak nemyslí. To si jen v kampani před krajskými a senátními volbami bere do úst hnutí ANO. Na Facebooku k tomu patří Babiš, na Instagramu Schillerová. Fakticky ani občanští demokraté, natož potom Spolu nic takového slibovat nemusejí. Mají jiné starosti, a když už slibují, tak ve velkém.

Reklama

Podívejte se třeba na policisty. Chystají se stávkovat a přitom od ministra vnitra Víta Rakušana jejich odbory dostaly příslib záruky růstu platů po další tři roky. Zní to trochu kostrbatě, ale Rakušan slíbil, že s odboráři bude dále hovořit. I když tedy jejich plánovaný protest před Úřadem vlády týden před krajskými a senátními volbami podle něj může vypadat jako vyjádření politického názoru. To, co říká Rakušan, zase může vypadat jako slib, který se nesplní.

Bouří se i města a obce. Jejich Svaz se postavil za ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který trvá na tom, že na výstavbu nájemního bydlení se musejí najít peníze. (Stanjura v návrhu státního rozpočtu na byty neplánuje nic, Bartoš požaduje sedm miliard). František Lukl, předseda Svazu měst a obcí tvrdí, že podporu nájemního bydlení považují obce a města jednoznačně za prioritní, a vnímal to tak včetně podpory napříč politickým spektrem. Kdoví jak to dopadne. Určitě ale neplatí – kdo šetří, má za tři.

Dosud ministr Jozef Síkela prý bude spíše eurokomisařem pro obchod než pro energetiku. „Rozhodnuto ale není, situace se může ještě změnit“, řekl v ČT ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Jednání Konference předsedů v Evropském parlamentu (EP), kam byla pozvána, aby představila navrhované složení nové Evropské komise, by se šéfka EK Ursula von der Leyenová měla zúčastnit ve středu.

Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, rozhoduje premiér

Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil „jednomyslné rozhodnutí vlády“: Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přečíst článek

Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Nedělní televizní debata premiéra Petra Fialy a šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše nebyla absolutně ničím přínosná. Měla-li by být, museli by se oba pánové omezit na novinky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme