Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Airbnb znovu válcuje trh. Přestože by ho řada měst, včetně Prahy, nejraději zadupala

Dalibor Martínek: Airbnb znovu válcuje trh. Přestože by ho řada měst, včetně Prahy, nejraději zadupala
iStock
Dalibor Martínek

Ubytovací platformy typu Airbnb s příchodem léta znovu dokazují, že cestovatelům o komfort zas tolik nejde. Je to cena, co rozhoduje.

Reklama

Když byste chtěli čirou náhodou jet na pár dní třeba do České Lípy, můžete se buď ubytovat v panelákovém bytě 2+kk za necelé čtyři tisíce korun na dvě noci. Nebo se můžete přes booking.com ubytovat v Restauraci Stará Lípa za 7300 korun, nebo v Penzionu Kozí farma Nový Dvůr za 7250 korun. Co si vyberete?

V podstatě není co dodat. Airbnb po dvou letech covidu, kdy se zdálo, že zanikne, a mnoho vlastníků bytů horečně v době lockdownů hledalo nájemníky, nyní oživl do nebývalých rozměrů.

Podle dat serveru airDNA vzrostla poptávka po krátkodobém ubytování mezi předcovidovým rokem 2019 a rokem 2023 o 18 procent. Server identifikuje „exponenciální růst“ zájmu o ubytování prostřednictvím Airbnb. Zotavení na úroveň před pandemií a zrychlující poptávka po cestování mimo sezónu vedly podle zprávy airDNA „k vynikající výkonnosti obsazenosti ve Španělsku, Portugalsku a Itálii“.

Barcelona

Barcelona si došlápla na Airbnb. Do roku 2028 zakáže krátkodobé ubytování

Tvrdý direkt pro Airbnb v Barceloně. Španělské město opět razantně zasáhlo proti krátkodobým pronájmům a do roku 2028 je chce zcela zakázat.

Přečíst článek

Reklama

Velký zájem o Airbnb ovšem vyvolává protitlak. Soukromé ubytování dráždí mocné hotelové řetězce, finanční úředníky, i nešťastné usedlíky, kterým se na chodbě střídají sousedé.

Jak je známo, mnoho měst už proti Airbnb učinilo rázná opatření. Londýn omezuje nabídku soukromých bytů pro turisty na 90 dní v roce, radikální opatření směrem ve snaze zahnat turisty zpátky do hotelů zavedl loni na podzim také New York. Známý je také příklad italské Florencie, o které se loni na podzim psalo, že zakázala v centrum města krátkodobé pronájmy. Realita však není tak ostrá, teprve se pracuje na úpravě zákona, který by nařídil majitelům bytů mít „národní identifikační kód.“

Také v Praze neustále vymýšlejí, jak s Airbnb zatočit. Má vzniknou také jakýsi registr, aby, jak říká ministerstvo pro místní rozvoj, „byla větší transparentnost trhu a narovnalo se podnikatelské prostředí.“ Každá zveřejněná nabídka má obsahovat registrační číslo pro každou jednotku krátkodobého ubytování. To bude přidělovat MMR prostřednictvím nově budovaného elektronického systému. No, zní to trochu krkolomně, ale za této vlády se to asi nestihne.

New York

Airbnb má další potíže. Tentokrát v New Yorku

New York se přidal na seznam měst, která chtějí krátkodobé pronájmy sevřít regulací.

Přečíst článek

Nedotknutelné právo nakládat s vlastním majetkem

Ale stejně, je to pořád stejná písnička. Matematika je jednoduchá. Majitelé bytů vydělávají na turistech, sousedé a finanční úředníci závidí.

V hlavním městě se podle odhadů Institutu plánování rozvoje a jiných platforem nabízí v tomto způsobu osm až jedenáct tisíc bytů. Módní je nyní mluvit o nedostatku nájemního bydlení, a potřebě překlopit krátkodobé pronájmy v dlouhodobé. Jenže tady už se dostáváme na hranu nakládání se soukromým majetkem. V západním světě ji zatím žádný stát nedokázal překročit. A při legislativní a byrokratické české bystrosti se to nepovede ani uprostřed Evropy.

Města a státy by pro ně nepříjemný, ale pro cestovatele příjemný fenomén Airbnb rádi zadupaly do země. V době covidu doufaly, že soukromé bydlení vymře. Nestalo se. Nyní z něj buď samosprávy chtějí vytěžit nějaké peníze, nebo ho chtějí, i pod tlakem všelijakých turistických asociací, zničit.

Jenže to se těžko podaří. Protože zatímco v roce 2016 jsme nejlevnější ubytování v cizině i v regionech našli na booking.com, nyní je to s přehledem přes Airbnb. Přestože i tady ceny rostou, podle některých provozovatelů i o čtvrtinu meziročně. Jenže, pořád je to levnější, a lidé jdou za cenou.

jedna z Airbnb chat v Rhosneigru

Airbnb ve Walesu ničí komunity. Jde tomu ale vůbec předcházet?

Nárůst turismu přináší regionům miliony, ale také nezanedbatelné vedlejší ztráty. Například ve Walesu si uvědomují jeho důležitost, včetně krátkodobých pronájmů, ale chtějí ohleduplnější systém.

Přečíst článek

Nikdo netvrdí, že soukromé byty v nabídce Airbnb jsou ideální volbou. Jsou často špinavé, chybí ručníky, v kuchyni je maximálně kávovar. Prostě vás při takovém pobytu čekají lecjaká překvapení. Ale pořád je tam markantní cenový rozdíl proti hotelům a penzionům, kde si za rohlík s vysočinou a vajíčkem natvrdo ke snídani dokážou účtovat dvě stě korun. V lepších hotelech s míchanými vajíčky i pět set.

Ale na pár dní nejedete někam proto, abyste tam bydleli, chcete poznávat okolí. Rádi se uskrovníte. Komfort služeb je skvělý marketingový tah hotelů, které si za ně ale řeknou pěkné sumy. Ale podstatou je, že na několikadenním výletě potřebujete jenom někde přespat. Nepotřebujete čerpat komfort služeb. Snídani si dáte v nejbližší kavárně za sto padesát korun i s kafem. Proto Airbnb vítězí.

Další komentáře Dalibora Martínka čtěte zde

Airbnb, co-founder and CEO Brian Chesky

Kladivo na Airbnb. Místa pro krátkodobé ubytování budou muset mít registraci

Místa pro krátkodobé ubytování budou muset mít registraci. V novele zákona o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu to navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Materiál, který se bude týkat například platforem Airbnb, Booking, Expedia a Tripadvisor, tento týden vložilo do meziresortním připomínkovém řízení. Předpokládané nabytí účinnosti je v červenci roku 2025, řekla mluvčí MMR Veronika Hešíková. Rušení nočního klidu novela řešit nebude.

Přečíst článek

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Airbnb a spol. už nebudou taková džungle. Zasáhne Brusel

Online platformy pro krátkodobé pronájmy budou povinny sdílet veřejným orgánům informace o počtu nocí, které byly jejich prostřednictvím pronajaty, povinností bude také předání informace o počtu hostů, schválil Brusel.

Přečíst článek

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Airbnb vydělala za tři měsíce miliardu dolarů, její akcie přesto klesly

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zveřejnila horší než očekávaný výhled na závěrečný kvartál a její akcie proto po úterním uzavření burzy oslabily. Zisk ve třetím čtvrtletí se ale zvýšil o 46 procent na 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy korun) a překonal odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém sdělení.

Přečíst článek

Reklama

Související

REPORTÁŽ: Ostrov Platte nabízí mnohem víc než jen bílé písky a soukromí

Přečíst článek

Turisté, taste peněženky. Itálie se chystá zvýšit pobytovou taxu až na 25 eur za noc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme