Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Bartoš na grilu? Jsem nevinný, chyby dělají ti druzí

Dalibor Martínek: Bartoš na grilu? Jsem nevinný, chyby dělají ti druzí
Profimedia
Dalibor Martínek

Je to jako na běžícím páse. Sejde se sto šedesát dva poslanců, a jedou jako fretky. Aleš Juchelka (ANO) jako předsedající čte jeden návrh poslanců za druhým a nechává hlasovat. Vše, co chce opozice, je zamítnuto. Koalice nic nenavrhuje, protože proč by to dělala. Ta si prosadí svou, kdy se jí zlíbí. Takže setkání poslanců jsou nejdřív desítky zamítnutých poslaneckých návrhů.

Reklama

Mimochodem, Juchelka je nyní nadějnou tváří hnutí ANO. Nový kádr. A za rok asi ministr. Čeho? Nejspíš sociálních věcí. Podle Karla Havlíčka, stínového premiéra, rozumí Aleš Juchelka tomuto tématu lépe než Marian Jurečka, šéf lidovců.

Dřív byl Juchelka moderátorem televizního hudebního pořadu Medúza. Hrál tam takový popík. Nyní řídí zasedání poslanecké sněmovny. A docela mu to odsýpá.

Klíčovým okamžikem zasedání poslanců, které pokračuje, nebyl ale Juchelka. Bylo to očekávané grilování Ivana Bartoše, který zpackal digitalizaci stavebního řízení. Bod jednání číslo 224. Na řadu přišel v úterý po osmnácté hodině. Ministr pro digitalizaci ho uvedl slovy, že přišel sám a dobrovolně seznámit s novinkami i poslance, kteří možná neměli patřičnou příležitost se s tématikou seznámit. První Ufo. S tématikou, bohužel, měl možnost se seznámit každý.

Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Je září. Kde je spravená digitalizace povolování staveb, pane Bartoši?

Ministru Ivanu Bartošovi na konci prázdnin vypršel termín na splnění domácího úkolu, nápravy digitalizace stavebního řízení. Ticho po pěšině. Žádná nová zpráva, žádná tisková konference. Také stránky ministerstva pro místní rozvoj na toto téma mlčí. Došlo k nápravě, už vše dobře funguje? Nic.

Přečíst článek

Reklama

Jak vypadá vidění světa podle Bartoše, tak jak ho přednesl poslancům? My jsme ti odvážní, protože všichni ostatní digitalizaci řízení „takzvaně vysrabili“. „Netočili jsme palci, jako se to dělo doposud. Neděláme věci, které jsou snadné, ale snažíme se dělat věci, které jsou potřebné.“ Hezká rétorická omáčka. Výsledek bohužel všichni znají. „Na všech úřadech mi říkají, nevíme,“ zní hodnocení developerky, která raději nechce být jmenována. Potřebuje razítka. Citace úředníků, kteří se s novým systémem potýkají, jsou notoricky známá. Nelichotivá. A poslanci je jistě již četli v médiích.

Bartoš si ve své úvodní řeči před poslanci nebojí vzít si do úst třeba jméno ekonoma Davida Marka, aby podepřel svou tezi, že starý stavební zákon byl „žábou na prameni“. No, zdá se, že tu máme novou žábu.

Bartoš si hraje, stavebníci trpí

„Dodali jsme digitalizaci stavebního řízení, přestože začátky nebyly idylické.“ Podle Bartoše jsou vady na jiných stranách než na jeho. Například musel (kvůli zpackanému výběrovému řízení na dodavatele systému) vybrat levnější variantu řešení, což se „částečně“ podepsalo na „menší uživatelské přívětivosti“ digitalizované formy povolování. Antimonopolní úřad mu prý původní zakázku zhatil. Případy stavebního řízení prý také často „měly chybu“, která se „musela rozklíčovat.“ A tak dále, a tak podobně. Všichni chybují, Bartoš nikoliv.

„Přes časový pres jsme všechny součásti systému dodali a dále je rozvíjíme.“ Časový pres? Ivan Bartoš je ministrem od 17. prosince roku 2021. „23. srpna jsem všechna ministerstva písemně požádal o součinnost.“ Další neuvěřitelná věta z úst ministra Bartoše. Takže požádal o součinnost 54 dní od účinnosti nového stavebního zákona? Jedna perla za druhou.

Bartoš mimo jiné také oznámil, že teprve bude „pilotovat“ sjednocení platebních způsobů za jednotlivé úkony ve stavebním řízení. No, to brzo. Spojování agend, další kapitola. Ministr dopravy Kupka prý „stojí v řadě“ se začleněním portálu dopravce, čeká i portál stavebníka a další agendy. Zdá se, že si z digitalizace stavebního řízení Ivan Bartoš udělal takové lego, které si postupně skládá. Dětská hračka v rukou ministra. Těžko říct, jestli ho stihne poskládat do konce svého funkčního období. Bartoš si hraje, úředníci a stavebníci trpí.

A jak dopadlo „grilování“ ministra? Podle očekávání. Opozice neprosadila výzvu, aby Baroš odstoupil. Pouze po nekonečném jednání, které se táhlo přes půlnoc, koalice souhlasila, že má Bartoš do konce září předložit plán nápravy všech svých průšvihů. Psi štěkají, karavana jede dál.

Bartoš kvůli zapackané digitalizaci nerezignuje, pětikoalice ho podržela

Opozice ve Sněmovně podle očekávání neprosadila výzvu, aby vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) kvůli potížím s digitalizací stavebního řízení rezignoval. Podle opozičních hnutí ANO a SPD by měl umožnit užívat původní funkční systémy stavebního řízení do doby, než se nový systém povede doladit. Bartoš k výzvám k odstoupení uvedl, že za svou politickou odpovědnost bere to, že projekt dotáhne do zdárného konce. Koalice dnes po půlnoci podpořila pouze návrh ANO, aby Bartošovo ministerstvo předložilo do konce září sněmovnímu výboru pro veřejnou správu detailní plán nápravy všech nedostatků.

Přečíst článek

Bartošova digitalizace. Úředníci data přepisují ručně, píše kontrolní úřad

Vybrané klíčové IT projekty v resortu ministerstva práce a sociálních věcí nebyly letos v únoru ani po deseti letech dokončené. Občané sice mohou komunikovat s Úřadem práce nebo Českou správou sociálního zabezpečení v některých případech elektronicky, úředníci však data přepisují ručně, kopírují je a tisknou.

Přečíst článek

Ivan Bartoš

Zpackaná digitalizace stavebního řízení? Nemyslím si, že by to někdo jiný dotáhl do konce lépe, uvedl Bartoš

Soutěž na dodávku systému pro digitalizaci stavebního řízení vyhrála firma Servodata, v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Přečíst článek

Reklama

Související

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Přečíst článek
Ministr Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Nefunkční stavební řízení Bartoš ustojí, Fiala ho potřebuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme