Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Nefunkční stavební řízení Bartoš ustojí, Fiala ho potřebuje

Ministr Ivan Bartoš
Profimedia
Dalibor Martínek

Už začátkem roku prohlásil při pravidelném setkání s novináři Dušan Kunovský, největší český developer, že nový stavební zákon už snad ani nechce komentovat. Jeho příprava byla tehdy v troskách. Nebyl vysoutěžený dodavatel systému. A aby takový systém mohl dobře fungovat, je potřeba ho nejen naprogramovat, ale také zavést do praxe, naučit s ním pracovat všechny zúčastněné. Tedy hlavně úředníky. Pro stavebníky by měl být jednoduchý a přehledný.

Reklama

Čekalo se na duben, kdy měl na stavebním fóru v Brně přijít ministr Ivan Bartoš se zásadním prohlášením, jak to tedy s novým stavebním řízením bude. Bartoš tam skutečně dorazil a až 28. dubna tohoto roku představil Portál stavebníka a všechny ujišťoval, že vše dobře šlape a zákon bude jako lusk. Slova mu jdou dobře.

Jenže, ani v té době nepadlo rozhodnutí, která IT firma bude pracovat na jedné složce nového systému, takzvaném Geoportálu. Toto rozhodnutí padlo až koncem května, měsíc před spuštěním celého systému.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Ivan Bartoš na stavebním zákonu zkazil, co mohl. Ale vysedí to

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš dva a půl roku seděl na novele stavebního zákona. Prvního července vstoupila v platnost, máme jeden týden zkušeností. Ta základní je, že Bartoš dělal vše na poslední chvíli. Chtělo by se říci, že zvrtal, na co sáhl. To by ale nebylo spravedlivé. Faktem je, že jeho úřad neuměl pořádně vypsat veřejné zakázky na vytvoření portálů, úředníci nebyli včas s novým systémem seznámeni, nebyli proškoleni, taktéž investoři neměli do poslední chvíle potřebné informace. Všeobecně se čekal kolaps celého povolovacího řízení.

Přečíst článek

Tragicky špatná práce ministerstva, které mělo na přípravu přelomové normy a její aplikaci víc než dva roky. Po celou tu dobu brali Bartošovi lidé plat.

Reklama

Dokonce i prezident Petr Pavel koncem května prohlásil, že by digitalizaci stavebního zákona odložil, aby nevznikly firmám a občanům zbytečné nepříjemnosti. Bartoš byl proti, vše prý stihne. Jeho ministerstvo dokonce na své stránky vyvěsilo vysvětlující materiál k údajným pomluvám chystané normy.

Výsledek? Co se stát nemělo, se přesně stalo. Nový systém není funkční skoro měsíc po svém spuštění. Dokonce i Bartoš nyní uznává, že nastaly drobné chyby a chystá, za erární peníze, manuál pro úředníky. Mezitím se ajťáci snaží odstranit mraky chyb, které v neodladěném systému existují.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Bartoš přiznal potíže systému stavebních řízení, týdny po spuštění chystá manuál

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznal potíže s přechodem do nového režimu stavebního řízení. Nejzávažnější nedostatky ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) opravuje co nejrychleji, uvedl Bartoš na sociální síti X. Nový jednotný on-line systém pro stavební úřady byl spuštěn 1. července, ale MMR podle Bartoše nyní - tedy už více než tři týdny od startu systému - připravuje detailní manuály pro úředníky. Zlepšení a nové funkce systému jsou "v plánu na později", uvedl ministr.

Přečíst článek

Developeři měli dobrou intuici a veškeré žádosti, které podat šlo, podali ještě v červnu. Jak potvrdila pro Newstream jedna z velkých developerských firem, v červenci zatím nepodávala žádný požadavek, takže s fungováním nového systému nemá ještě zkušenost. Teď mají s Bartošovou novinkou potíž hlavně úředníci a drobní stavitelé.

Bartoš dál situaci bagatelizuje, v pevném rozkročení místo toho oznamuje po pravici premiéra Fialy nominanta vlády na eurokomisaře. Problém je, že Fiala Bartoše pro svou vládu potřebuje, ještě aspoň rok. Takže expertovi na digitalizaci a šéfovi jedné z koaličních stran patrně projde i tento průšvih se stavebním řízením.

Ale klid. Druhý expert a také šéf koaliční strany Marian Jurečka již vymyslel návrh zákona na zvýšení platů státních úředníků. Stavební řízení sice nebude fungovat, ale úředníci za to dostanou kompenzaci. Tedy ti, kteří ještě předtím nedostanou infarkt.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtete zde

Nové stavební řízení se od července vztahuje na všechny stavby

Města kritizují nový model stavebního řízení. Má zásadní nedostatky

Nový informační systém stavebního řízení, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je podle představitelů opavské radnice nefunkční. Nelze v něm plnohodnotně pracovat. Radnice vyzývá ministerstvo k nápravě. V prohlášení to uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis. Podle něj se na situaci podobně dívají i představitelé dalších měst.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Vedení Prahy čeká perné léto i podzim. Musí totiž k dojít k politické shodě nad novým Metropolitním plánem. Nejobtížnější jsou dohody ohledně infrastruktury. „Všichni chtějí jezdit vysokorychlostní trati, nikdo ji nechce mít u sebe. Všichni chtějí jezdit po dálnici, nikdo ji nechce mít u sebe. To je taková ta klasika,“ říká šéf IPRu Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Přečíst článek
Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Je září. Kde je spravená digitalizace povolování staveb, pane Bartoši?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme