Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Drzost doktorů nezná mezí. Chtějí stále víc peněz

Dalibor Martínek: Drzost doktorů nezná mezí. Chtějí stále víc peněz
Profimedia
Dalibor Martínek

Už je to tady zase. Doktoři hrozí stávkou. Vyhrožují, že koncem října přestanou na dva dny ordinovat. Nemocní Češi zůstanou na pospas svému osudu, protože doktoři chtějí víc peněz.

Reklama

Doktoři jsou elitou národa. Nejen z finančního hlediska (podle statistického úřadu berou kolem sta tisíce korun měsíčně v průměru), ale i z prestiže svého povolání. Zachraňují životy. Ale otázka zní, rozumí ekonomice? Evidentně ne. Spíš vlastní peněžence.

Možná si to děláme sami. Lékaři mají v genech, že jsou potřební. Doktory máme rádi, protože nám prodlužují život. Látají záplaty na naše hříchy v životním stylu.

Ale, na druhé straně, jsou za svou práci už nyní bohatě placeni. Z peněz nás všech. Tak kde berou tu drzost žádat stále víc?

Všeobecná zdravotní pojišťovna za poslední rok rozděluje doktorům 530 miliard korun. Bez větší kontroly tak utrácí peníze daňových poplatníků, pacientů, a to za kdejaký i zcela zbytečný zákrok. To ovšem doktorům nevadí, peníze jim prostě tečou. Pořád, rok co rok.

Reklama

O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

V dalším pokračování seriálu o zdravém životním stylu Biohacking se tentokrát zaměříme na srdce a jak o ně pečovat.

Přečíst článek

Ale před třemi lety se stalo něco výjimečného. Vznikla inflace. Což je pro doktory asi nepochopitelná věc. Jako by doktoři nežili v české společnosti. Kde inflace postihla úplně všechny. Dva roky tady byla inflace nad deseti procenty ročně. Dotkla se úplně každého, sežrala peníze všem. Ale doktoři, z nějakého záhadného důvodu, pojali názor, že se jich inflace nemá dotýkat, že jim má být vynahrazena. Z peněz daňových poplatníků. Žádají kompenzaci. V České národní bance by si z tohoto přístupu patrně ťukali na hlavu.

Pro člověka ze soukromého sektoru, který kdyby chtěl v těžké době přidat, a jeho šéf by ho poslal k šípku, je chování lékařů na jednu stranu pochopitelné. Prostě chtějí své peníze. Jako by chtěl každý. Ale chovají se jako prosťáčci, kterým někdo vyfouknul balónek. Vysvětlil někdo lékařům, že systém funguje tak, že na jejich nadprůměrné platy musí vydělat lidé ze soukromého sektoru? Že je neplatí stát, ani ministr. Zdá se, že lékaři tyto nuance nechápou. Jinak by tak brutálně a hloupě netlačili na zvýšení svých platů.

Ministr zdravotnictví Válek se teď v potu tváře snaží vysvětlit lékařské obci, ale i veřejnosti, že peníze nerostou na stromech. Se zásekem státního rozpočtu ve výši 250 miliard korun se těžko hledá manévrovací prostor pro idealistické představy lékařů o jejich budoucích platech. Je nepochopitelné, že tito opraváři lidských těl nejsou schopni nahlédnout tyto okolnosti. Místo toho hrozí stávkou.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Přečíst článek

Méně než se čekalo: Učitelé dostanou příští rok přidáno sedm procent, další státní zaměstnanci pět procent

Celkové množství peněz na zvýšení platů učitelů se příští rok zvýší o sedm procent, u ostatních zaměstnanců veřejného sektoru bude vyšší o pět procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Poslední předvolební šance pro Stanjuru. Musí přetlačit nenasytné odboráře

Přečíst článek
Dovolená v Česku

Dalibor Martínek: Klobása za 130, pivo za 65. Češi se rádi nechají odrbat, mají dobrou náladu

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Dva roky vysoké inflace rozdělily Čechy na chudé a bohaté. A za rok budou volby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme