Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Těžký hotelový byznys. Češi se vrací k paštikám

Dalibor Martínek: Těžký hotelový byznys. Češi se vrací k paštikám
iStock
Dalibor Martínek

Nejmenovaný miliardář mi nedávno řekl, že vlastnil v Brně hotel. Byznys nešel dobře. Barák předělal na byty. A nakonec ho prodal. Hotelnická branže je těžké řemeslo. Jako možnost pro investici ji nikdo moc nezmiňuje. Logicky, výnosy nejsou valné.

Reklama

V loňském roce ubylo „aktivních hromadných ubytovacích zařízení“ o 3,4 procenta, spočítal statistický úřad. Letošní obsazenost hotelů je 70 procent, jak uvádí Asociace hotelů a restaurací. Je stejná jako loni, stejná jako předloni. S tím rozdílem, že hotelů ubývá. Mimochodem, obsazenost prémiových kanceláří v Praze je přes 90 procent.

Stejná obsazenost hotelů, když ubytovacích kapacit ubývá, znamená jediné. Hostů ubývá. Aby taky ne. Lidé šetří. Inflace byla dva roky vyšší než růst platů. Češi přestávají jezdit do hotelů, které permanentně zdražují. Hoteliéři totiž krátkozrace, nebo ze zoufalství, řeší snižující se poptávku tím nejprimitivnějším způsobem, zvyšováním cen. Což je poněkud nechytré řešení, odklad pádu. Odrazují ještě ty poslední mohykány, kteří by se u nich ještě chtěli ubytovat.

Zatím to hoteliérům vychází. Některým. Pořád se najde dost lidí, pro které není v Česku nyní průměrných 112 euro za osobu a noc moc. Většinou jsou to cizinci, nebo manažeři, manažerky, kteří mají plat nad sto tisíc korun a jsou ochotni si ubytování platit ze svého. Nebo si, ještě lépe, nechají náklady proplatit ve firmě.

Ale tato úzká skupina lidí celou hotelovou branži neutáhne. Hotely musejí buď nabídnout něco navíc, a na to nemají peníze, nebo zavřít krám. Hotelový byznys v Česku uvadá. Jak oznámila Asociace hotelů a restaurací, obsazenost českých hotelů neroste. Ceny ubytování však rostou. Meziročně o 10 procent. Zoufalství. Češi se kvůli vysokým cenám vracejí k paštikám a studeným řízkům s chlebem.

Reklama

Prodat hotel na byty se nyní jeví jako prozíravé řešení. Protože vést hotel, to znamená zaměstnávat spoustu lidí. Převlékat postele, prát ručníky, vést restauraci, nejlépe mít i wellness. Vše pod bedlivým dozorem úřadů, a odvádět daně. Těžká branže.

V uplynulém týdnu se veřejnosti otevřel ikonický hotel Evropa, za první republiky hotel Šroubek, na Václavském náměstí v Praze. Ano, některé klenoty nebudou mít o klientelu nikdy nouzi. Ale jinak…

Rekonstrukce někdejšího hotelu Grand Hotel Evropa trvala 10 let.

OBRAZEM: Na Václavák se vrátil prvorepublikový luxus. Fascinuje i dnes

Někdejší Grand Hotel Evropa na Václavském náměstí prošel rekonstrukcí pod bedlivým dohledem památkářů. Aby ne, vždyť jde o skvělý příklad secesní architektury.

Přečíst článek

Marcel Soural

Marcel Soural: Ekologové nemají rozum. Musíme stavět hlavně pro lidi

Marcel Soural se svojí skupinou Trigema často vyráží z Prahy. V regionech, hlavně těch horských, staví hotely, apartmánové domy a sjezdovky. Loni nakupoval v Rokytnici, spadeno má i na Harrachov. Jak říká: „Akvizice řešíme vlastně neustále.“ Jaké proměny chystá v Rokytnici? Kdy začne skupina stavět na Šumavě? A má Marcel Soural nakupovat další vinice? Celý rozhovor s Marcelem Souralem najdete v tištěném magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Developer z Teplic dobývá Chorvatsko. Přímořský luxus chce i na severu Čech

Jaroslav Třešňák sice nepatří mezi nejznámější tuzemské developery. I když jeho skupina JTH staví rezidenční, hotelové i komerční projekty v Česku i Chorvatsku. Na Jadranu proměnil brownfield na moderní dovolenkový areál s luxusním hotelem. S hotelovou sítí Hilton, která pětihvězdu provozuje, má v plánu se spojit i v Teplicích nebo Karlových Varech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Po 10 letech rekonstrukce se legendární hotel opět otevírá veřejnosti.

Secesní hotel na Václaváku se po 10 letech otevřel. Nabízí i střešní bar a krytý bazén

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme