Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Držte si peněženky, zasedají poslanci

Zleva ministryně obrany Jana Černochová, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
ČTK
Jana Havligerová

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura dostal sprchu od bývalého ministra a exministryně financí, Kalouska a Schillerové. Těm se nelíbí, že letos, tak jak bylo zvykem v minulosti, resort nehodlá zveřejnit první návrh státního rozpočtu na příští rok.

Reklama

Stanjura oponuje s tím, že nechce vznik předlohy řešit v přímém přenosu. Zveřejní ji o dva měsíce později, poté co rozpočtové kapitoly dořeší s jednotlivými resorty. Ministři stojí za Stanjurou. Není divu, teď je čeká boj o dodatečné peníze pro letošní rok. Hrát se bude o téměř čtyřicet miliard. Lepší vrabec v hrsti…

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš si drbe hlavu. Do nového stavebního zákona se „nedopatřením“ vloudila ustanovení, která považuje za hloupost. Podle něj nedává smysl, aby lidé za stavbu studny nebo čističky odpadních vod platili deset tisíc korun. Což je taxa, která se na tisíce zvedla z bývalých tří stokorun. Kdože za to může? Nikdo konkrétní. Ta čísla prostě ušla pozornosti zákonodárců, v rozhodující chvíli si jich nikdo nevšiml. Bartoš slibuje nápravu. Kdy, jaké správní poplatky, a v jaké normě budou znovu nastaveny, je ve hvězdách.

Chystejte si peněženky, blíží se mimořádná schůze sněmovny. Jednat se bude o zvýšení koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas. O pořádání schůze požádala koalice, spěchá, aby do konce roku stihla trojí čtení, a norma mohla platit od začátku příštího roku. Nově by se na poplatcích odvádělo za ČT 150 a za ČRo 55 korun. Šéf opozičního ANO předem slíbil, že „hodlá krvácet na barikádě“, obstrukce jsou zaručené. A nakonec i marné. Vláda holt má v dolní komoře parlamentu většinu.

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Přečíst článek

Reklama

Politička Danuše Nerudová

Udivená Danuše běhá po Bruselu, vedení STAN a Pirátů si líže rány

Volby dopadly tak, jak dopadly. Jenomže takhle odbýt jejich výsledky si straničtí vůdci dovolit nemohou a ani nechtějí. Ozvěny eurovoleb, zdá se, hned tak neutichnou, zachránit nás před politiky mohou snad jen letní prázdniny. I když, krajské a senátní volby jsou v podstatě za dveřmi. Moc si neodechneme. Ještě, že máme hlavu státu. Ta dokáže překvapit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Kde nic není, ani smrt nebere. Pardon, rozpočtová rezerva je prázdná, říká Stanjura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme