Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důsledky íránského útoku na Izrael? Zlato i akcie zbrojařů míří vzhůru, česká koruna oslabuje

Íránský útok na Izrael
ČTK
Lukáš Kovanda

V důsledku masivního raketového útoku Íránu na Izrael stoupá cena ropy nebo zlata. Zdražují také akcie zbrojařských firem. Česká koruna ovšem oslabuje. Mezinárodní investoři totiž v obavě z rozhořené velké blízkovýchodní války přesunují peníze z rizikovějších aktiv, jako je právě koruna, do těch vůbec nejbezpečnějších, za jaké se obecně považují právě zlato nebo dolar či dluhopisy americké vlády.

Reklama

Ropa zase míří vzhůru v důsledku obav z možného ohrožení jejích dodávek z blízkovýchodního regionu. Izrael nyní Íránu hrozí odvetou, přičemž je možné, že zaútočí i na íránská ropná zařízení.

Koruna pokračovala v oslabování, ale jeho tempo později zpomalilo. Vůči euru česká měna ve středu klesla o devět haléřů na 25,38 koruny za euro. K dolaru si pak pohoršila o 12 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,96 koruny za dolar.

Cena zlata letí vzhůru

Oslabování koruny se promítá i do růstu korunové cena zlata. Ta krátce po zahájení íránského útoky dosáhla dějinného maxima, více 61 100 korun za troyskou unci. Zlato zdražuje jak z důvodu oslabování koruny vůči dolaru, tak kvůli vzestupu jeho dolarové ceny. V americké měně ale zatím zlato svoji historicky rekordní cenu, více než 2680 dolarů za unci, nepokořilo. Aktuálně se prodává za zhruba 2650 dolarů za unci, tedy o přibližně 30 dolarů na unci levněji než na sklonku letošního září, kdy historický rekord pokořilo.

Vedle zlata či dolaru se daří i některým akciím, například zbrojařským titulům. Nahoru jdou například akcie společnosti Lockheed Martin. Větší konflikt na Blízkém východě by zejména při výraznějším zapojení USA znamenal další růst poptávky po zbraních, munici a vojenských strojích a technice.

Reklama

Investoři zatím ovšem spíše vyčkávají, jaký bude další průběh íránsko-izraelského konfliktu a jak rozsáhlé bude zapojení dalších mocností v čele s USA. Pokud by konflikt přerost v trvalejší závažný konflikt, dočkáme se mnohem výraznějšího růstu cen ropy, ale také pohonných hmot v Česku. Koruna by citelněji oslabila, zlato dále zdražilo. Investory ale zatím uklidňuje vzpomínka na dubnový útok Teheránu na izraelské cíle, který žádné závažnější otřesy trhů nezpůsobil.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Za problémy na Blízkém východě může přítomnost USA, uvedl íránský duchovní vůdce

Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost Spojených států a evropských zemí v regionu, řekl podle íránské státní tiskové agentury IRNA íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Server The Times of Israel (ToI) k tomu napsal, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale ajatolláh v projevu nezmínil.

Přečíst článek

Čínské akcie prudce zpevnily

Lukáš Kovanda: Čína opět jede. Růst tamních akcií je dechberoucí

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA. Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě.

Přečíst článek

místo izraelského úderu na předměstí Bejrútu

Češi zablokovali prohlášení EU vyzývající k příměří v Libanonu

Česká republika podle serveru Euronews zablokovala společné prohlášení Evropské unie vyzývající k „okamžitému příměří“ mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Sedmadvacítka tak k vyostřujícímu se konfliktu nemohla jednotné stanovisko vydat. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že Praha prohlášení zablokovala, neboť jednostranně omezovalo právo Izraele na sebeobranu proti teroristům z Hizballáhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme