Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk v americké vládě? Proč ne. Dnes je možné vše

Elon Musk
ČTK
Tereza Zavadilová

Výstředník a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk půjde řídit komisi, která má naučit americkou vládu šetřit. Pokud Donald Trump vyhraje volby.

Reklama

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump přišel v této kampani s trochu jinou strategií než dříve. Heslo Make America Great Again, kterou prvně oslovoval americké frustrované podnikatele dělníky, existuje pořád, ale obrací se i na opačný konec společnosti, na hochy z Wall Street a Silicon Valley. 

Tento týden Trump prohlásil, že by do vlády přizval i největšího výstředníka z nich, Elona Muska. Musk by měl dohlížet na restrukturalizaci státních financí, reformy a na to, aby se šetřilo. Že je to člověk, který si kvůli nakládání se zaměstnanci a vyhazovům nedávno vysloužil negativní publicitu i pozornost úřadů, Trumpovi a dalším boháčům asi nevadí. Ale co na to MAGA dělníci?

Kamarádšoft Trumpa s Muskem už trvá delší dobu. Musk se jej dlouhodobě veřejně zastává na sociální síti X, dokonce mu slíbil poslat 45 milionů do kampaně. Přitom Trumpovy obchodní války s Čínou před pár lety Muskův byznys v asijské velmoci poškozovaly. A Elon Musk Bidena, který v protekcionismu vůči Číně pokračoval, za to ostře kritizoval. Je tedy možné, že pokud Trump volby vyhraje, politiku vůči Číně otočí. 

Protože pevného zdá se není nic. Trump během prezidentování kritizoval kryptoměny a nyní říká, že je bude podporovat, jeho kampaň příspěvky v bitcoinu a spol. přijímá. Dokonce vystupuje na konferencích vedle zastánců digitálních měn a kryptoanarchie. Mezi jeho podporovatele se proto hlásí čím dál více celebrit z kryptoměnové scény, jako jsou technologičtí guruové bratři Winklevossové či Marc Andreessen and Ben Horowitz.

Reklama

Trumpův případný budoucí viceprezident J.D. Vance také pochází z tohoto prostředí, pracoval pro investora a myšlenkového guru nové pravice Petera Thiela v jeho fondech v Silicon Valley. 

Elon Musk uvedl, že roli ve vládní komisi Donalda Trumpa, pokud vyhraje volby, velmi rád přijme - rád poslouží Americe, pokud bude příležitost. To je všechno hezké, ale věřit se tomu dá jen do určité míry. Trumpovi vlivní hoši budou sloužit Americe, pokud to bude sloužit také jim. Tak ještě, aby se zájmy velkých peněz a veřejnosti shodovaly. 

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Tři měsíce do amerických voleb. Má Kamala Harrisová vyhráno? Vlastně ani trochu

Souboj mezi stávající viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem se blíží. Zatímco na začátku léta to vypadalo, že Donald Trump má vítězství v kapse, aktuálně to působí, jako by Harrisová již zvítězila. Navzdory průzkumům se boj teprve rozjíždí. A půjde o to, kdo bude udávat tón kampaně, jaké zbraně v ní který kandidát vytáhne a komu budou nahrávat i okolnosti, na něž nemá žádný z kandidátů vliv. Jak tedy bude vypadat tříměsíční kampaň? Tady jsou pravděpodobné hlavní motivy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme