Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hvězdy NBA rozsvítí olympiádu v Paříži, basket dobývá svět

Hvězdy NBA rozsvítí olympiádu v Paříži, basket dobývá svět
Profimedia
David Ondráčka

Superstars NBA budou nejsledovanějšími sportovci olympiády v Paříži. Basket je globální sport a hvězdy globální celebrity. Proto na úvodním ceremoniálu ponese vlajku USA nejlepší střelec historie LeBron James, Německa Dennis Schroder, ikonou Francie bude fantastický talent Victor Wembanyama, to budou silné momenty. Ale na olympiádě bude v basketu znít i příběh Jižního Súdánu, který se tam kvalifikoval, má skvělý tým a pro chudou a těžce zkoušenou zemi je ten příběh víc než jen sport. A o vlastní slavné basketbalové kariéře v dresu Nové huti Ostrava napíšu až někdy jindy, radši.

Reklama

Olympiáda jako sportovní show, globální sázka na basket

Basket se prosadil jako globální sport. Chce využít účast největších hvězd na olympiádě, aby doháněl v popularitě sportů fotbal. I Messi přiznal, že Michael Jordan byl proti němu ta skutečná globální ikona. Možná si ještě pamatujete na Dream Team, který ovládl olympiádu v Barceloně v roce 1992. Letos chce NBA na tuto show navázat, ale už globálně se všemi týmy, ukázat se jako skutečně globální hra, kterou sledují miliardy lidí po celém světě.

Až v pátek LeBron James, nejlepší střelec historie NBA a superstar, ponese americkou vlajku při nástupu na ceremoniál, bude to prostor pro fascinující fotky.

Pro Francii bude hlavní ikonou olympiády Victor Vembanyama (Wemby), budoucí největší basketbalová hvězda a úžasný talent. Jinak dokonalá hříčka přírody a naprostý sportovní unikát, který má s výškou 226 cm dokonalý pohyb, umí úžasně běhat, skákat, střílet.

Reklama

Zlatá olympijská medaile OH Paříž 2024 s kusem Eiffelovky ve svém středu

Jako zlatokopek ráj. Šampaňské, Vuitton, Dior a spol. pozlatí pařížskou olympiádu

Šampaňské pro vítěze a VIP, medaile od Maison Chaumet, obleky pro personál od Louis Vuittona. Největším sponzorem pařížské olympiády bude král luxusu Bernard Arnault a jeho impérium. Olympiáda se v Paříži koná po sto letech a takovou parádu sport asi ještě nezažil.

Přečíst článek

Globální sport a Jižní Súdán

Basket postupně po celém světě v popularitě sportů dohání fotbal. Výhoda je, že se dá hrát prakticky všude, plácek s košem můžete mít i ve velmi chudém místě. Globální hvězdy pochází nejen z USA, ale jsou borci ze zemí jako Řecko, Srbsko, Kanada, Kamerun, Brazílie, Čína, Austrálie. Nebo už zmíněný Jižní Súdán, který nemá jedinou krytou halu na basket a je na olympiádě. Pro chudou africkou zemi po všech šílených strastech posledních desetiletí, to je velká vzpruha a nabízí to inspiraci pro děti, že jednou i ony mohou jet na olympiádu, že prostě mají v životě šanci.

Wemby, LeBron, Jokič, Antenekumbo, Embiid: Basketbaloví titáni vládnou olympiádě

NBA je promyšleně promazaná mašina na peníze a marketing, a olympiáda bude v tomto sportu její velká show na světové scéně. Basket dělá skvěle marketing svého sportu a hlavně NBA jede globální komunikační hru dokonale. Na sociálních sítích, v médiích, všude.

Oslovuje pochopitelně Ameriku a Evropu, ale velmi úspěšně si buduje obří dosah a milióny fanoušků v Asii, Africe, Austrálii nebo Latinské Americe. Expanduje všude a s tím je spojen promyšlený merchandizing, loga, chytré slogany. A tak kluci a holky v poslední vesničce běhají v dresech a teniskách s nápisem James, Embiid, Doncic, Antenekumpo, Hajimura nebo Jokič. Od dob NBA legendárního Michaela Air Jordana marketéři NBA ještě zdokonalili všechny způsoby, jak mašinu rozvíjet a dostat se úplně všude.

Olympijský výbor hledá očistný směr. Hry se mají vrátit k investiční střídmosti

Francouzské hlavní město finišuje s přípravami Olympijských her. Mezinárodní olympijský výbor se přitom snaží změnit letitý trend nadměrného utrácení a skandálů. Potíž s olympiádami, kterým se přezdívá největší show na světě, je v tom, že organizátoři her příliš dlouho nevěděli, kdy přestat utrácet.  

Přečíst článek

NBA jede jako stroj také kolem prodeje svých televizních práv. Aktuálně probíhá tvrdý souboj televizních stanic o získání televizních práv a lítají neuvěřitelné miliardy. Disney a Amazon bojuje s TNT a přeplácí se, kdo nabídne víc. Liga chce za práva získat za 11 let neskutečných 75 miliard dolarů, fascinující částky. Samozřejmě tomu odpovídají i platy hvězd. Superhvězdy v NBA mají klidně plat 50 až 60 milionů dolarů ročně (srovnej s českou ikonou hokeje a hvězdou NHL Pastrňákem, který bere pouhých 11 milionů).

Užijme si olympiádu

Tak si užijme krásné zápasy a skvělý turnaj, mimochodem tipuji nakonec finále USA-Srbsko. A sledujte při tom, jak chytře marketingově basket a NBA olympiádu využívá pro svůj globální rozlet.

Další texty Davida Ondráčky čtěte zde

Reklama

Související

Olympijský výbor hledá očistný směr. Hry se mají vrátit k investiční střídmosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme