Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Pučelík: Babišův úspěch? Nikoliv, záměrně se vzdal evropského vlivu

Založení skupiny Patriotů pro Evropu není pro ANO úspěch, jak ho Andrej Babiš prezentuje.
Profimedia
Karel Pučelík

Založení skupiny Patriotů pro Evropu není pro ANO úspěch, jak ho Andrej Babiš prezentuje. Naopak, na evropskou politiku nebude mít české hnutí velký vliv. Žádné funkce pro skupinu přátelskou k Rusku, zní z europarlamentu.

Reklama

Andrej Babiš prezentuje evropské angažmá hnutí ANO ve skupině Patriotů pro Evropu jako velký úspěch. Odchod z frakce liberálů mezi antisystémová uskupení a krajní pravici je ale posunem na periferii evropské politiky, kde europoslanci mohou systematicky plnit nějaký program jen velmi těžko.

Na první pohled to skutečně nevypadá špatně, „patrioti“ jsou třetí největší skupinou v Evropském parlamentu po lidovcích a socialistech. Když se ale podíváme na seznam subjektů, zjistíme, že se prakticky nejedná o nic jiného než umírající Identitu a demokracii rozšířenou o maďarský Fidesz a české hnutí. Stejně jako minule bude skupině vévodit francouzské Národní sdružení Marine Le Penové a Jordana Bardelly.

V minulém volebním období mělo ANO ve svých řadách v Bruselu i schopné lidi. Například Dita Charanzová to dotáhla s podporou liberálů až na místopředsedkyni celého parlamentu. Pravidelně se umisťovala na předních příčkách průzkumů vlivu, v roce 2023 byla ohodnocena jako vůbec šestá nejvlivnější. Na Charanzovou však bylo utahování šroubů v hnutí ANO moc a vloni se od něj definitivně odstřihla.

Marine Le Penová

Patrioti pro Evropu mají posilu. Le Penová se spojí s Babišem a spol.

K nově vznikající europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) se připojí francouzské krajně pravicové Národní sdružení, uvedl podle agentury Reuters maďarský vládní mluvčí. Připojení strany Marine Le Penové znamená pro frakci výraznou posilu, Národní sdružení v červnových volbách do Evropského parlamentu získalo 30 mandátů.

Přečíst článek

Reklama

Letos to lídryně kandidátky Klára Dostálová nejspíš dotáhne maximálně na místopředsedkyni politické skupiny, což je jednoznačné pohoršení.

Zůstane pravice toxickou?

V Evropském parlamentu lze něco prosadit jen za předpokladu spolupráce s dostatečně početnými a vlivnými kolegy. Hegemonem posledních let je středopravá (na západě často označována za konzervativní) Evropská lidová strana a socialisté, kterým sekundovali liberálové z Obnovy Evropy. Na euroskeptiky nezbývalo moc místa a plnili roli jakési opozice. Dost možná se na tom nic nezmění ani v dalších pěti letech.

V aktuálním složení parlamentu vliv pravice od konzervativců po krajní pravici posílil s jejich početním nárůstem. Stále ale nejde očekávat, že by se nějak výrazněji podíleli na chodu evropských institucí, což ostatně potvrzují jednání o rozhození důležitých postů, které nadále zůstávají v rukou lidovců, socialistů a liberálů. Pokud tyto skupiny dokážou zůstat jednotné (a to i v tajném hlasování), obejdou se bez podpory pravice včetně konzervativců a reformistů Giorgie Meloniové (kde mimochodem zasedá i ODS).

Tento týden se politické skupiny připravovali na rozložení funkcí v parlamentu. Na patrioty by tentokrát mohly vyjít dva výbory – doprava a kultura. Jak ale píše Politico, nejspíš ani ty nedostanou. Až se bude 23. července hlasovat, ostatní skupiny prý vyrukují se svými kandidáty na vedení zmíněných výborů. Přece jen panuje ke skupině nedůvěra – jestli jsou skutečně patriotičtí k Evropě nebo k někomu úplně jinému.

„Očekávám, že demokratické síly v parlamentu zajistí, aby se nová skupina přátelská Rusku nemohla podílet na formování Evropského parlamentu," uvedla pro Politico německá sociálnědemokratická poslankyně Katarina Barleyová. „Ohnivá zeď vůči krajní pravicí musí stát pevně. Žádné oficiální pozice, jako jsou předsedové výborů, nesmějí připadnout členům této skupiny,“ dodala.

Klára Dostálová

Patrioty pro Evropu vede Bardella ze strany Le Penové, Dostálová je místopředsedkyní

V Bruselu oficiálně vznikla europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do jejíhož čela byl zvolen šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, informoval bruselský zpravodaj serveru Euronews. Místopředsedkyní se stala europoslankyně za ANO Klára Dostálová.

Přečíst článek

O Evropu až tak nejde

Co si ale budeme povídat, Andrej Babiš (nebo spíše jeho poradci) musel dobře vědět, jaký krok dělá. Populismus (domácího) hnutí ANO a politika liberální frakce už dlouho nepasovaly dohromady, a proto není odtržení ničím překvapivým. Je ovšem dalším stvrzením, že pro ANO je důležitější populistická kampaň než konstruktivní politika.

Ostatně co spojuje Fidesz, Národní sdružení a hnutí ANO? Malý zájem o Evropskou unii. Museli by se chovat alespoň jako italská premiérka, která je však mnohem konstruktivnější. Za plnou podporu Ukrajiny se jí v Evropě dostává sluchu.

Když ANO v kampani vystupovalo proti Green Dealu a zákazu spalovacích motorů, bylo předem jasné, že jde o předem prohraný boj. V Evropském parlamentu by se na zavržení klíčových kroků minulého období v žádném případě většina nenašla. Europoslanci českého hnutí ale mohli měnit dílčí předpisy a pracovat pro své voliče.

Ať už novou skupinu Babiš prezentuje jakkoli, vlivu na evropskou politiku se dobrovolně vzdal ve prospěch domácího populismu. Pro svou stranu vybral členství v nedůvěryhodném klubu a pro své poslance místa s minimálním dopadem, ale zato pohodlná a dobře placená.

Další komentáře Karla Pučelíka čtěte zde

Šéf SPD Tomio Okamura

Okamura nechce být ve stínu. SPD se v europarlamentu spojí s německou AfD

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude v Evropském parlamentu (EP) ve frakci Evropa suverénních národů spolu s Alternativou pro Německo (AfD), uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Uskupení by mělo o svém vzniku informovat ve středu. Za AfD v něm nebude její volební lídr Maximilian Krah, jehož výroky SPD před volbami do EP kritizovala, doplnil Okamura.

Přečíst článek

Předseda ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Evropská frakce Patrioti bude Babišův majstrštyk

Přehnaně ambiciózní, nebo šíleně populistické, až polofašistické? Tak se většinou bude hodnotit pokus Andreje Babiše dobýt Evropu novou frakcí nazvanou Patrioti pro Evropu. To podstatné je však zcela jinde. Babiš velmi šikovně vypálil evropský rybník vládní koalici, které právě evropské úspěchy zůstaly jedinou argumentací pro voliče před volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce. Nyní Petru Fialovi a spol. již nezbude vůbec nic. Tedy krom naděje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Michel Barnier

Michel Barnier je konsenzuální politik se silným konzervativním ostnem. Bude vládnout s Le Penovou?

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Karel Pučelík: Evropská komise jako pánský klub. Země se na požadavky von der Leyenové vykašlaly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme