Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo umí počítat – Babiš nebo Fiala?

Kdo umí počítat – Babiš nebo Fiala?
Profimedia
Jana Havligerová

Volby skončily, hra s čísly začala. Užijte si ji, dokud trvá, a zachovejte si chladnou hlavu. Interpretací výsledných čísel dvoukolové senátní volby je nepřeberně. Pro pobavení ale stačí poslouchat dva hlavní aktéry. ANO získalo osm mandátů ze sedmadvaceti možných. Podle šéfa Andreje Babiše je tak hnutí jasným vítězem. Kandidáti, které nominovaly strany vládní koalice, zvítězili dohromady v patnácti obvodech, a z předsedy ODS Petra Fialy je rázem především premiér. Vládní koalice porazila ANO ziskem patnácti mandátů. Že ODS obhájila pouze pět z deseti mandátů, raději vůbec nezmiňuje. S čísly kouzlí i předsedové dalších partají, jejich interpretace není potřeba zmiňovat. Holá pravda je, že senátní volby nepřinesly nic převratného.

Reklama

Premiér Fiala odkryl své vize dalšího možného dění ve Strakově akademii. První z nich je, že ti, kteří se podle něj nemohou podívat do zrcadla, protože lhali, říkali nepravdy a ještě u toho moralizovali, neodejdou z vlády. O podobě koalice chce mít jasno o podobě koalice, do středy, do čtrnácti dnů má být kabinet funkční a akceschopný. Jak to bude, veřejnosti Fiala oznámí ve středu. Zatím to vypadalo, že Piráti se řídí scénářem psaným kněžkou chaosu. S tímhle chaosem ovšem nemá Lydie Franka nic společného.

Piráti opustí kabinet v úterý, demisi podají i ministři pro legislativu Šalamoun a zahraničí Lipavský. Končící předseda partaje Bartoš to oznámil v ČT, zatímco premiér své vize svěřoval na Primě. „Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana prostě nemůže reagovat jinak,“ říká dredatý politik.

Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, rozhoduje premiér

Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil „jednomyslné rozhodnutí vlády“: Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přečíst článek

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Bartoš: V úterý podají pirátští ministři zahraničí a pro legislativu demisi

Piráti podle jejich končícího předsedy, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše opustí vládu i koalici v úterý po jednání poslaneckého klubu, kdy také demisi podají ministři zahraničí Jan Lipavský a pro legislativu Michal Šalomoun. Bartoš to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Bartoš byl premiérem Petrem Fialou (ODS) z vlády odvolán k pondělku 30. září, kdy skončí také vnitrostranické hlasování Pirátů o odchodu do opozice.

Přečíst článek

Reklama

Související

Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme