Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krajské volby jsou za rohem a příroda patrně určila jejich hlavní téma

Šéf SPD Tomio Okamura
ČTK
Jana Havligerová

Takovou prověrku před senátními a krajským volbami si určitě nikdo nepřál. Hřmění stoleté vody, respektive to, jak politici – především starostové a hejtmani - zvládnou průběh povodní a jejich následky, možná nakonec přehluší obvyklé starosti regionů a bude pro výsledek hlasování rozhodující. Jestli se tedy volby v předem daném termínu vůbec budou konat.

Reklama

Začátek týdne začal v politice bez větších překvapení. Poprvé po prázdninách se sešla dolní komora parlamentu a její členové voliče ujistili, že jejich postoje jsou neochvějné. Hned na začátku si poslanci odhlasovali, že mohou jednat do noci. A pak už to šlo jako vždycky. Slova se ujal Tomio Okamura, řečnil necelé dvě hodiny. V kostce: Současný kabinet Petra Fialy (ODS) považuje za nejhorší vládu v české historii a vyzval ji k odstoupení. Následoval Andrej Babiš, vybrat z jeho projevu souvislou větu je poněkud obtížné. Inkognito to přiznávají i poslanci ANO. Ti už jen mají rozdělené služby, aby v době, kdy šéf řeční, v sále někdo z ANO byl. Loajalita musí být.

Apropos, srozumitelně se šéf hnutí ANO přece jenom vyslovil. „Andrejovi bude líp, jen když nebude v politice a nebude sem chodit," uvedl. Když to spojíme s jeho vyjádřením (rovněž z minulého týdne), že parlamentní volby, které se budou konat napřesrok, jsou jeho poslední …Leč brod je ještě daleko.

Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, rozhoduje premiér

Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil „jednomyslné rozhodnutí vlády“: Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přečíst článek

Fialův pokladník, pardon – ministr financí Zbyněk Stanjura našel způsob, kde v návrhu státních financí na rok 2025 najít peníze na výstavbu bytů. Podstatná, sporná část rozpočtu na příští rok by tak měla být „smazána“, i když požadovaných sedm miliard korun nedostane šéf rezortu pro místní rozvoj najednou. Ivan Bartoš je údajně ochoten na kompromis přistoupit. Aby ne, přece Piráti nepůjdou z vlády.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) věří, že se ve spolupráci s jednotlivými kraji a městy podaří příští týden i po povodních zajistit řádný průběh krajských a senátních voleb. Řekl to na sobotní tiskové konferenci po večerním zasedání Ústředního krizového štábu. Datum, pátek a sobotu 20. a 21. září, si zatím v kalendáři neškrtejte.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Může Fialova vláda hospodařit bez schodku? Kde je vůle, je i cesta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme