Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nepříjemná pravda. Bez dalšího zvyšování daní to nepůjde, politici by měli lidem říct pravdu

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)
ČTK
Lukáš Kovanda

Debata o návrhu státního rozpočtu na příští rok byla v minulých letech v tuto dobu v plném proudu. Kabinet Petra Fialy ale v rámci konsolidačního balíčku změnil rozpočtová pravidla a technický návrh rozpočtu se nemusí schvalovat ani zveřejňovat. Má pro to důvod.

Reklama

Lidé se totiž nebudou tolik ptát, kde se vlastně na látání schodku vezmou peníze. Protože i příští rok schodek podle všeho přeskočí 200 miliard korun, což veřejnost vnímá jako nesplnění slibu ozdravení veřejných financí.

Kabinet ovšem brzy vkročí do posledního roku svého vládnutí. Takže je zřejmější než kdykoli dosud, že výdaje prostě ani náhodou není s to proškrtat, jak sliboval; natolik, aby deficit redukoval na z hlediska veřejnosti dlouhodobě přijatelnou úroveň.

Amerika utahuje Rusku smyčku kolem krku. Dopady západních sankcí už pociťují řadoví Rusové

Dlouho se zdálo, že si Rusko hravě poradí se sankcemi ze strany západního světa. Růstový impulz ekonomiky se ale vyčerpává a USA se podařilo Rusy odstřihnout od čínského jüanu.

Přečíst článek

Nepříjemná pravda

A pokud se nedaří škrtat výdaje, zbývá navýšit příjmy. Ovšem ekonomika neroste a ani neporoste dostatečně na to, aby vyšší příjmy zajistil hospodářský růst. Budou se tedy muset dále zvedat daně. Ovšem tuto nepříjemnou pravdu politici lidem říkat samozřejmě nechtějí, a zvláště ne nyní, když se pomalu, ale jistě blíží volby

Reklama

Čím déle by se nyní rozpočet propíral na veřejnosti, čím déle by se o něm diskutovalo v médiích, tím intenzivněji by museli politici zastírat, vykrucovat se a předstírat, že znají jiný recept než zvýšení daní. Neznají. Potřebují však do voleb navozovat zdání, že potřebné peníze budou umět najít někde jinde než v kapse daňového poplatníka.

Vláda se vlastně inspiruje jednou českou hudební klasikou, v níž se zpívá:

„V tmách se vaše tělo černý bude zdát,
jako by se nic nedělo, milujte mě paní.“

Pokud vláda nedopustí zevrubnější debatu o rozpočtu, pokud jeho přípravu uzavře do černé skříňky veřejného nevědomí, což se jí zatím daří, „jako by se nic nedělo“, jako by se žádný schodek ve stovkách miliard konat neměl, a tedy ani neplnění volebních slibů. Třeba pak volič bude vládu stále milovat.  

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy 

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Lukáš Kovanda: Zřejmě slušný byznys. Francie dováží víc ruského plynu než Maďarsko

Francie letos dováží více ruského plynu než Maďarsko. V prvním letošním pololetí dramaticky navýšila objem dovozu ruského plynu, meziročně o více než 100 procent.

Přečíst článek

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Místo aby si Ivan Bartoš užíval léto se svým malým dítětem, o kterém vypráví v diskusních pořadech televizí, musí neustále dělat jeden rozhovor za druhým. Aby veřejnosti vysvětlil, proč nefunguje stavební řízení. Možná by bylo lepší, kdyby místo rozhovorů zařídil, aby jím vymyšlený systém fungoval.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bankovka v hodnotě 2000 korun

České prvenství. Země má nejvyšší daň z příjmu právnických osob v rámci států V4

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové hledají další zdroje peněz na financování války. Plánují vyšší daně pro bohaté

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme