Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi porazili Francii. Eurozóna už není elitním klubem

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
Lukáš Kovanda

Francie má od včerejšího večera vůbec poprvé v historii horší ratingové hodnocení než Česko. Alespoň podle agentury Fitch Ratings. Ta Francii, která podle ní dosahuje ratingového stupně AA-, zhoršila ratingový výhled na negativní.

Reklama

Bonitu Česka coby dlužníka hodnotí Fitch Ratings stejným stupněm jako Francii, ovšem se stabilním výhledem. Jinými slovy, při stejné ratingové známce obou zemí nyní Francie vykazuje výrazně vyšší pravděpodobnost, že se právě jí – a nikoli Česku – rating dále zhorší. Celkové ratingové hodnocení Francie agenturou Fitch je tak horší než její hodnocení České republiky. K něčemu takovému dosud v historii nikdy nedošlo. Francie vždy měla lepší ratingové hodnocení než Česko, přinejhorším stejné.

Agentura Fitch výhled zhoršila jen den poté, co francouzská vláda představila plán, jak krotit svůj obří dluh. Mezinárodní investorskou obec ale nepřesvědčila, čehož nejprůkaznějším dokladem je právě nynější zhoršení ratingového výhledu. Je to „rána“ i pro české stoupence přijetí eura. Těžko mohou nyní již eurozónu nazývat elitním klubem, když její druhá největší ekonomika má horší ratingové hodnocení než Česko s korunou.

Lukáš Kovanda: Fico tahá za diplomatické nitky. A Češi budou dřít bídu

Slovenský premiér Fico žádá Ukrajinu o „přátelské gesto“, ovšem může tak hrát ruskou kartu. Černý Petr ovšem zůstane v rukou Česku – poloprázdná potrubí za miliardy a vyšší účty za plyn pro domácnosti.

Přečíst článek

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

Lukáš Kovanda: Průšvih v povolování staveb letní statistiky zatím ani nenaznačují. Nenechme se ale mýlit

Počet vydaných stavebních povolení letos o prázdninách klesl meziročně o 6,4 procenta. Ochromení stavebních řízení v souvislosti s digitalizací data ČSÚ zatím neukazují.

Přečíst článek

Reklama

Související

Macronovo předvolební fiasko. Další z ratingových agentur zhoršila Francii rating

Lukáš Kovanda: Další agentura zhoršuje Francii rating. Je to varování pro celou eurozónu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme