Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Český průmysl dál dusí vysoké úroky. Sevření ale povoluje

Lukáš Kovanda: Český průmysl dál dusí vysoké úroky. Sevření ale povoluje
iStock
Lukáš Kovanda

Český průmysl je v útlumu už 2,5 roku. I proto výrobní ceny stagnují. Odvětvi by pomohl pokles úrokových sazeb.

Reklama

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu letos v září podle čerstvých dat statistiků vzrostly o 0,6 procenta, tedy zhruba v souladu s očekáváním. Během samotného září dokonce průmyslové ceny klesly, o 0,2 procenta, avšak tento pokles nestačil na to, aby do záporu stáhl právě i meziroční údaj.

I tak je patrné, že v průmyslu nyní žádné zásadní inflační tlaky nevznikají. Česká národní banka se tedy nemusí obávat, že by právě z tohoto zdroje mohly pramenit možné tlaky zprostředkovaně oživující spotřebitelskou inflaci.

Nabízí se tak otázka, kterou si nyní klade stále širší okruhy ekonomů, a sice, zda nynější nastavení měnové politiky ČNB není až příliš restriktivní a zda zbytečně vysoké úrokové sazby nedusí i právě průmyslovou výrobu. Zvláště pak poté, co ČNB minulý týden rozhodla od příštího roku navýšit sazbu povinných minimálních rezerv bank z dvou na čtyři procenta. Tento krok má rovněž ve výsledku měnověpoliticky spíše restriktivní ráz.

Ceny v průmyslu stagnují z důvodu meziročního poklesu cen surovin v čele s ropou a zemním plynem, ale i z důvodu útlumu, kterým průmysl prochází soustavně už vlastně 2,5 roku. Útlum souvisel nejprve s dopady invaze Ruska na Ukrajinu v podobě například výrazně zdražujících energií, nyní se přidávají strukturální potíže typu ztráty konkurenceschopnosti německé, a potažmo evropské průmyslové výroby v globálním měřítku. Vzhledem k trvalejší povaze těchto potíží nelze očekávat rychlé zásadní oživení tuzemské a evropské průmyslové výroby, tedy ani výraznější poptávkové cenové růsty v průmyslové výrobě. Jistou vzpruhu by průmyslu mohl zajistit další pokles úrokových sazeb, u nás i v eurozóně, který je nyní obecně vyhlížený pro zbytek roku letošního i rok příští.  

Reklama

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Cestu z krize autoprůmyslu vidí Vondra v revizi Green Dealu, Farský v levných elektromobilech

Automobilový průmysl v Evropské unii je v krizi, shodli se v dnešní debatě v Evropském parlamentu europoslanci napříč všemi stranami a politickými skupinami. Řešení toho, jak obnovit konkurenceschopnost evropských výrobců, ale vidí odlišně. Podle českého europoslance Alexandra Vondry (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) je nutné okamžitě revidovat Green Deal, tedy Zelenou dohodu pro Evropu, a zrušit zákaz spalovacích motorů, který EU naplánovala na rok 2035. Jan Farský (STAN) z frakce Evropské lidové strany (EPP) naopak řešení vidí ve větší dostupnosti levných evropských elektromobilů.

Přečíst článek

Z Bruselu s láskou. Za co můžeme poděkovat Evropské unii?

Kovanda: Bloomberg nezvykle tvrdě zkritizoval celý projekt EU

Agentura Bloomberg v neděli podrobila těžké kritice celý projekt EU. Podle agentury už takřka vypršel čas, aby Evropa mohla obhájit své místo ve stále nesmlouvavějším světě, který jí utíká.

Přečíst článek

Petr Witowski, generální ředitel DPP

David Ondráčka: Zatýkání v DPP. Zas a znova a pořád dokola

Nový, aktuální zátah policie a zatýkání manažerů největší městské firmy v Česku, dopravního podniku 100% vlastněného Prahou, se stává takovým folklórem. Je to horký politický brambor, který přeskakuje z ruky do ruky a stále vpřed. Situace vyžaduje radikálnější řešení. Jaké? To prozrazuje protikorupční expert David Ondráčka.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Drzost doktorů nezná mezí. Chtějí stále víc peněz

Už je to tady zase. Doktoři hrozí stávkou. Vyhrožují, že koncem října přestanou na dva dny ordinovat. Nemocní Češi zůstanou na pospas svému osudu, protože doktoři chtějí víc peněz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Přečíst článek
Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku

Lukáš Kovanda: Český průmysl v úzkých. Jeho kondice se už dlouho nepřetržitě zhoršuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme