Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čína hrozí EU odvetou. Bát by se měli hlavně čeští zemědělci

Lukáš Kovanda: Čína hrozí EU odvetou. Bát by se měli hlavně čeští zemědělci
Profimedia
Lukáš Kovanda

Peking zahajuje vyšetřování dotační podpory mlékárenskému průmyslu v EU. Speciálně se při tom zaměří na osm zemí, včetně Česka. Výsledkem by mohlo být uvalení nových cel a snížení výkupních cen českých zemědělců.

Reklama

Podobně už Peking prošetřuje unijní produkci vepřového, kde má podezření z dumpingu.

Čína se Evropské unii mstí za uvalení nových cel na její elektroauta, k němuž se Brusel uchýlil minulý měsíc. EU se snaží ochranářsky bránit vlastní automobilky, které zatím nejsou dostatečně konkurenceschopné, aby samy čelily čínským rivalům. Státní dotace v Číně ovšem v průměru odpovídají pouze asi 6 procentům provozního cash flow čínských firem, spočítali začátkem tohoto měsíce analytici Goldman Sachs. Ovšem EU zdůvodňuje svá nově citelně navýšená cla na čínské elektromobily jejich masivní dotační podporou v podání Pekingu.

Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Němci zůstali nevyslyšeni. Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Evropská unie zavádí předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů, uvedla Evropská komise (EK). Cla budou platit od pátku 5. července.

Přečíst článek

Navíc, čínské dotace na elektromobily rapidně klesají. Z takřka 14 tisíc dolarů na vůz roku 2018 na necelých 5000 dolarů na vůz loni, uvádí Bloomberg. Dotace na elektroauto je tak nyní v Číně znatelně nižší než v USA, kde v rámci Bidenova protiinflačního balíku opatření činí 7500 dolarů.

Reklama

Čínské dotace na elektromobil za posledních pět let spadly na třetinu. Bloomberg

To, že čínské elektrovozy hrozí zaplavit západní trhy, je tak nyní už spíše výsledkem jejich objektivně se lepšícího poměru „cena/výkon“ než masivního dotování čínskými veřejnými penězi.

Nyní tedy pro změnu hrozí, že eurounijní trhy zaplaví mléko. Pokud totiž Čína uvalí ona odvetná cla na mléko a mlékárenské výrobky z EU, výkupní ceny mléka v EU dále klesnou, protože jej za stávající cenu nebude kde prodávat. Již nyní jsou přitom podle českých zemědělců ceny mléka podnákladové. V živé paměti přitom ještě je, jak jejich němečtí kolegové vyrazili s traktory na silnice a do ulic, když se bouřili právě proti nízkým cenám mléka na výkupu.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Krvavá lázeň akcií Volkswagenu. Jsou níž než za covidu či během aféry Dieselgate

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme