Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čína opět jede. Růst tamních akcií je dechberoucí

Čínské akcie prudce zpevnily
ČTK
Lukáš Kovanda

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA. Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě.

Reklama

Podle amerických miliardářů i bank Goldman Sachs či Morgan Stanley je navíc čeká další výrazný růst. Čína opět jede.

Nezapomeňme ale, že čínské akcie měly být podle podobných zdrojů hitem roku 2023, po post-covidovém otevření tamní ekonomiky, nakonec ale zklamaly, zatímco celý zbytek světa rostl – rovněž nečekaně. Je tak možné, že i nynější růst bude jen přechodného rázu, jako ten ze sklonku roku 2022.

Nicméně zatím je vzmach čínských akcií dechberoucí (viz graf). Jeho graf připomíná bitcoin v nejlepších letech nebo nějakou polozapomenutou jednotlivou akcii, jež se náhle odlepí ode dna. Jenže tady je řeč o celém indexu několika stovek zavedených a významných čínských firem.

Čínští komunisté v obavě ze slábnoucího růstu ekonomiky od minulého úterka rozjeli celou řadu koordinovaných operací (uvolnění měnové politiky, speciální půjčky pro akciové fondy, záměr poskytovat výhodné půjčky burzovně obchodovaným firmám, které by podpořily zpětné odkupy akcií, podpora nemovitostního trhu, plán fiskální expanze,…), které mají druhé největší světové hospodářství masivně podpořit. S tím se nutně vezou i tamní akcie. A dokonce i akcie třeba evropských firem, které těží z vyhlížené obnovy nákupního apetýtu čínského spotřebitele.

Reklama

Takže například Louis Vuitton, jedna z nejhodnotnějších evropských firem, zastavil svůj více než půlroční propad a strmě roste. Investoři do akcií Louise Vuittona sází na to, že „efekt bohatství“ bude v Číně působit trvaleji, tedy že si tamní lid řekne, že díky růstu akcií konečně zase bohatne a začne více utrácet za kabelky, šperky, luxusní oděvy.

Lukáš Kovanda: Češi se přepočítali, své plynovody nenaplní a za plyn si tak připlatí

Když loni česká vláda rozhodla koupit tisíce kilometrů plynovodů – firmu Net4Gas –, hájila nákup i tak, že jimi poteče plyn na Slovensko, či dokonce do Rakouska. A že tedy Česko bude od těchto zemí inkasovat peníze za přepravu přes své území. Jenže smělý plán se rozplývá. Což by znamenalo, že plynovody zůstanou nenaplněny a jejich údržbu místo Slováků či Rakušanů zaplatí řadové české domácnosti – ve vyšších poplatcích za odběr plynu.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.

Lukáš Kovanda: Brusel Česku miliardy na pomoc s povodněmi nepošle. Vláda lidi mystifikovala

Není tomu ještě ani týden, co vládní politici v čele s premiérem Fialou halasně oznamovali, že Česko získá od EU v přepočtu zhruba 50 miliard korun na pokrytí škod po povodních. „EU nám pošle 50 miliard korun na pomoc s ničivými povodněmi,“ napsal minulý týden v pátek na sociální síti X Marek Ženíšek, ministr pro vědu výzkum a inovace.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínské akcie prudce zpevnily

Čínské akcie letí vzhůru. Optimismus jim dodaly i sliby tamní vlády o chystané pomoci

Přečíst článek
Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme