Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Daň z mimořádných zisků má být letos ukončena

Lukáš Kovanda: Daň z mimořádných zisků má být letos ukončena
Profimedia
Lukáš Kovanda

Část dividendy ČEZ za rok 2022 je mimořádným příjmem státu. Pak by ovšem měla být daň z mimořádných zisků ukončena už letos, jak ministerstvo financí ostatně dříve zamýšlelo. Ministerstvo financí nyní tvrdí, že dividenda ČEZ není s ohledem na mezinárodní metodiku „jednorázovým“ mimořádným příjmem.

Reklama

Prostá vizuální inspekce – pohled na graf – ale svědčí o něčem jiném. Zhruba od výše 50 korun jedividenda ČEZ za rok 2022 jednorázovým mimořádným příjmem.

Pohled na graf tak potvrzuje loňská slova samotného ministra financí Stanjury, která pronesl 27. 11. 2023 v rozhovoru pro Deník N , kde uvedl: Já myslím, že férové je do mimořádných příjmů započítat i část dividendy ČEZ, která byla rekordní.

Přesně tak.

Část dividendy za rok 2022 – ve výši zhruba 95 korun akcii – je mimořádným příjmem státu. Pak je ovšem třeba mimořádné příjmy státu rozšířit o dalších přibližně 36 miliard korun. 

Reklama

Celková bilance, tedy bilance mimořádných příjmů a mimořádných výdajů, se tím pádem dostává do kladného pásma (necelé jedné miliardy korun) už letos a daň z mimořádných zisků tedy má být letos také ukončena. A k roku 2025 se tedy vztahovat nemá

Navíc, pokud ministerstvo argumentuje „mezinárodní metodikou“... V mezinárodní, totiž eurounijní metodice k dani z mimořádných zisků se praví následující: Cílem příspěvku stanoveného v kapitole III nařízení Rady nebylo plně financovat fiskální náklady na různá opatření domácí politiky, která zmírňují dopad prudkého růstu cen energie.

Sečteno, podtrženo, při zahrnutí části mimořádně vysoké dividendy ČEZ za rok 2022 do mimořádných příjmů je příslušná bilance státu vyrovnána již letos, aniž by ovšem vůbec takové vyrovnání bylo mezinárodní metodikou – na niž se jindy ministerstvo financí odvolává, v rozporu se svým dřívějším postojem – nutně předpokládáno a žádáno.

ČEZ rozdělí mezi akcionáře 28 miliard korun

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům dividendu z loňského očištěného zisku 52 korun za akcii. Celkově tak mezi akcionáře rozdělí 28 miliard korun, což odpovídá 80 procentům ze zisku. Stát jako většinový vlastník by z toho měl dostat zhruba 19 miliard korun, rozhodla valná hromada podniku. Schválila tak návrh představenstva ČEZ. Stát, na rozdíl od loňska, vlastní protinávrh nepodal.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdravé finance. Slíbil Fiala nesplnitelné? Detailní pohled na čísla

Hospodaření státního rozpočtu – tedy to, za které odpovídá vláda – bylo letos v prvním pololetí nejlepší od roku 2019. Pololetní schodek vládního hospodaření je totiž nominálně nižší než v letech 2020 až 2023, necelých 180 miliard korun. Přesto veřejný dluh narůstá za vlády premiéra Petra Fialy zhruba stejně rychle jako za covidu. I když mezitím stouply daně a odvody, nejen v rámci konsolidačního balíčku. Jak to jde dohromady? A plní současná vláda svůj předvolební slib konsolidace veřejných financí?

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme