Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Česko na ukrajinských uprchlících nakonec vydělá miliardy

Lukáš Kovanda: Česko na ukrajinských uprchlících nakonec vydělá miliardy
Profimedia
Lukáš Kovanda

Už v příštím roce bude celkový ekonomický přínos ukrajinských uprchlíků v Česku vyšší než celkové náklady na ně, včetně všech sociálních dávek a financí na nouzové ubytování od začátku invaze.

Reklama

V letošním prvním pololetí už Česko na ukrajinských uprchlících vydělávalo. Konkrétně 4,4 miliardy korun, jak plyne z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Loni za celý rok bylo ještě "v minusu", ale jen 0,6 miliardy. V roce 2022 pak to byl z pochopitelných důvodů "minus" hlubší, a to 12,4 miliardy.

Letos v prvním pololetí tak byl účet za uprchlíky, od začátku invaze, celkově minus 8,6 miliardy.

V průběhu příštího roku tak Česko velmi pravděpodobně dosáhne bodu, kdy začne na uprchlících v čistém vyjádření, za všechny roky počínaje rokem 2022, vydělávat. A to postupně miliardy, ba možná dokonce desítky miliard korun. Celkové náklady s nimi spjaté, například na zajištění nouzového ubytování a sociálních dávek, tak budou nižší, než kolik české veřejné kase přinesli a přinášejí, například na jejich odvodech na sociálním pojistném.

Celkovou pomoc Česka Ukrajině a jejímu obyvatelstvu lze k polovině letošního roku vyčíslit na zhruba 120 miliard korun. Tato částka vychází z dat tuzemského ministerstva práce a sociálních věcí a z údajů Institutu světové ekonomiky v německém Kielu. Pokrývá pomoc za dobu od začátku ruské invaze na Ukrajinu koncem února 2022.

Reklama

Celkovou českou pomoc lze rozdělit na dvě základní části. První tvoří pomoc, kterou Česko poskytlo přímo na svém území, a to ukrajinským válečným uprchlíkům. Druhou pak představuje pomoc, kterou Česko převedlo na Ukrajinu. Jedná se například o dodávky vojenské techniky, zbraní či munice.

Podle dat ministerstva práce činily výdaje na podporu uprchlíků v roce 2022 celkem 25 miliard korun, loni pak 21,6 miliardy. Letos od ledna do června se pak jednalo o 7,3 miliardy korun. K polovině letošního roku tak celková pomoc v souhrnu, za období od začátku invaze roku 2022, činila takřka 54 miliard korun. Spočívá zejména v zajištění nouzového ubytování a sociálních dávkách.

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Čína by měla přesvědčit Rusko k ukončení války na Ukrajině

Prezident Petr Pavel vyzval Čínu, aby využila svých jedinečně blízkých vztahů s Ruskem k ukončení krveprolití na Ukrajině a všech souvisejících hrozeb pro světovou bezpečnost. Pavel to prohlásil při svém vystoupení na Radě bezpečnosti OSN. Čína má podle něj jakožto globální aktér a stálý člen Rady pracovat pro mír a stabilitu.

Přečíst článek

Pomoc se státu ve velké míře vrací, protože ukrajinští uprchlíci se postupně zapojují do českého trhu práce, díky čemuž například citelně narůstají jejich odvody na pojistném do české veřejné kasy. Jak již bylo zmíněno, v letošním prvním pololetí už stát na Ukrajincích podle dat ministerstva práce a sociálních věcí vydělával 4,4 miliardy korun. 

Další okruh české pomoci Ukrajině tvoří ta, jež je uskutečňována na samotném ukrajinském území. Experti ze zmíněného Institutu světové ekonomiky v německém Kielu ji k polovině letošního roku vyčíslili celkově na 2,6 miliardy eur. To dle dnešního kursu odpovídá zhruba 66 miliardám korun.

Zhruba polovina této částky již byla na Ukrajinu převedena, k převedení té druhé teprve dojde. Tato data vyčíslují vojenskou a humanitární pomoc, kterou Česko převedlo či se zavázalo převést na Ukrajinu.

Celková česká pomoc Ukrajině, tedy součet finančního vyjádření jejích obou zmíněných základních částí, tudíž v polovině letošního roku dosáhla zhruba 120 miliard korun.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala

Ukrajinci si stěžují na českou iniciativu. Část granátů vybuchuje předčasně

Ukrajina si v dopise stěžovala Česku, že část dělostřeleckých granátů dodaných v rámci české muniční iniciativy vybuchuje předčasně, čímž ohrožuje ukrajinské vojáky i techniku. Informoval o tom německý list Handelsblatt.

Přečíst článek

Strnad si plácl s Ukrajinci. Společně s tamní zbrojovkou bude vyrábět munici

Ukrajinská zbrojovka Ukrajinska bronetechnika podepsala balík dokumentů o spolupráci s českým holdingem Czechoslovak Group (CSG), a to včetně dohody o výrobě dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů, uvedl ukrajinský server Militarnyj, jehož informaci převzala i další ukrajinská média.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Češi se přepočítali, své plynovody nenaplní a za plyn si tak připlatí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme