Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Důchodci si v příštím roce pohorší. Růst důchodů nepokryje inflaci

Opoziční ANO chce přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně
ČTK
Lukáš Kovanda

Penzisté se v příštím roce dočkají navýšení důchodu, které však podle všeho zaostane za celoroční průměrnou inflací.

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu uvedlo, že průměrný důchod stoupne v roce 2025 na 21 094 korun, a to z letošní hodnoty 20 701 korun (viz graf MPSV). Obě čísla představují celoroční průměry. Jedná se tedy o navýšení o zhruba 1,9 procenta. Takový nárůst však podle všeho zaostane jak za letošní celoroční průměrnou inflací, tak za tou roku příštího.

Vývoj výše průměrného důchodu od roku 2015 dosud MPSV

Podle dubnové prognózy ministerstva financí má letošní inflace činit 2,7 procenta, zatímco v příštím roce má jít o 2,4 procenta. Podle aktuální prognózy Česká národní banky má inflace letos dosahovat 2,3 procenta a v roce 2025 klesnout na rovná dvě procenta. Z prognóz obou institucí plyne, že dnes oznámené navýšení důchodů zaostane za inflací jak roku letošního, tak příštího.

Ani v jednom z případů ovšem nejde o propastný rozdíl. K zásadnějšímu zhoršení životní úrovně důchodců by tedy dojít nemělo.

Další konemtáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Jurečka: Průměrný důchod v roce 2025 bude přes 21 tisíc

O kolik příští rok porostou důchody? Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu nadhodil první číslo. Důchodci měli polepšit v průměru o 356 korun. Průměrný důchod tak překoná hranici 21 tisíc korun.

Přečíst článek

Reklama

Lukáš Kovanda: Michl skóruje. Inflace se v červnu vrátila na cíl ČNB

Inflace v Česku se vrací na cíl ČNB, dramaticky zlevňují potraviny jako mouka, cukr či vejce, ukazují data Českého statistického úřadu. Koruna oslabuje, neboť trh sází na to, že ČNB si pospíší se snižování svých úrokových sazeb.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet nižší valorizací letos obere průměrného důchodce o 7100 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme