Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ekonomika rostla rychleji, než se myslelo. Vláda utrácí nerozvážně, lidé pořád opatrně

Lukáš Kovanda: Ekonomika rostla rychleji, než se myslelo. Vláda utrácí nerozvážně, lidé pořád opatrně
Profimedia
Lukáš Kovanda

Český statistický úřad v pátek zpřesnil svůj předběžný odhad meziročního růstu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. Přidala podle něj reálně 0,6 procenta, zatímco podle předběžného červencového údaje to mělo být jen o 0,4 procenta. Mezikvartální statistika se nemění. ČSÚ potvrzuje vzestup ekonomiky mezi prvním a druhým letošním čtvrtletím o 0,3 procenta.

Reklama

Zlepšená čísla jsou o to pozitivnější, že druhé čtvrtletí přineslo poměrně chabá čísla zejména z průmyslu. Přes slabý výkon průmyslu ovšem zahraniční poptávka přispěla ve druhém čtvrtletí k růstu české ekonomiky pozitivně. Část ochromené průmyslové výroby totiž v rámci vývozu muselo zastat vyskladňování zásob již vyrobeného průmyslového zboží. Právě vyskladňování – tedy změna stavu zásob – bylo klíčovým faktorem, jenž ve druhém čtvrtletí stahoval ekonomiku dolů.

Chabý průmysl „zachraňuje“ vyskladňování

Naopak nahoru ji táhla spotřeba domácností, ale také vlády. Domácnosti se během druhého kvartálu dále, leč opatrně osmělovaly k nákupům a útratám, jež zůstávaly ještě do konce loňska chabé. Dokonce se česká ekonomika nacházela ve spotřebitelské recesi. Ta však vzala zasvé s odezněním inflace a energetické drahoty a s letošním nenaplněním obav z možných dopadů konsolidačního balíčku. Nicméně citelnou spotřebu vlády umožňuje i deficitní financování státního rozpočtu, který vykazuje přes dvě stovky miliard strukturálního deficitu, jež budou podle všeho realitou i v příštím roce.

Letos by česká ekonomika měla přidat rovné jedno procento, v roce příštím pak její růst zrychlí na 2,5 procenta ruku v ruce s dalším poklesem úrokových sazeb, přetrvávající nízkou mírou nezaměstnanosti a dalším nárůstem spotřeby jak domácností, tak vlády, která ve volebním roce změkčí svoji snahu o konsolidaci veřejných rozpočtů.

Komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Reklama

Související

Český průmysl drtí drahé energie a musí propouštět. Hlásí prudké zhoršení výrobních podmínek – a bude hůř

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí drahé energie a propouští. Hlásí prudké zhoršení podmínek – a bude hůř

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme