Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Francii reálně hrozí dluhová krize

Marine Le Penová
ČTK
Lukáš Kovanda

Francii hrozí dluhová krize, pokud v blížících se parlamentních volbách zvítězí partaj Marine Le Penové. Varuje ministr financí Bruno Le Marie. Jeho výrok je sice politicky motivovaný a má vystrašit francouzské voliče, zároveň je však logicky doznáním, že Emmanuel Macron a jeho kabinet, do nějž Le Marie patří, nedokázali dluh druhé největší ekonomiky eurozóny ani po letech vládnutí dostat na udržitelnější dráhu vývoje. Pokud by se tak stalo, ani Le Penová by nemohla veřejné finance rozhodit natolik, že nastane dluhová krize – a ani by o tom nemohlo být soudné řeči, byť v předvolebním zápolení.

Reklama

Ve včerejším průzkumu přitom strana Le Penové poráží tu Macronovu rozdílem třídy. Měla by ve volbách konaných letos 30. června získat 35 procent hlasů, zatímco strana současného prezidenta 18, případně jen 16 procent (viz graf Bloombergu). To by znamenalo, že Francie už v podstatě do dluhové krize padá.

Bloomberg

Agentura Moody's varuje, že Francii kvůli předčasně vypsaným parlamentním volbám může zhoršit rating. Volby ohrožují ozdravování veřejných financí předlužené země, které měl Macron v plánu. Investoři se teď houfně zbavují francouzských dluhopisů a akcií. Před necelými dvěma týdny přitom Francii zlomově svůj rating zhoršila agentura Standard & Poor’s. Stalo se tak dějinně vůbec poprvé bez přímé souvislosti s globální finanční krizí let 2008 a 2009 a na ni navazující evropskou dluhovou krizí.  

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron hraje vabank proti Le Penové, odnesly to trhy v celé Evropě

Z Francie v pondělí odtekly miliardy. Investoři v nervozitě vyprodávali francouzské akcie i dluhopisy, proti dolaru spadlo euro. Nejistota se může protáhnout na celý měsíc.

Přečíst článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Na svou pozici prezidenta nerezignuji ať už volby dopadnou jakkoliv

Francouzský prezident Emmanuel Macron nerezignuje na svou funkci, ať už bude výsledek předčasných parlamentních voleb jakýkoliv. Řekl to v rozhovoru s magazínem Le Figaro.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace ve světě padá, potud dobré zprávy. Náladu investorům kazí dění ve Francii

Přečíst článek
Macronovo předvolební fiasko. Další z ratingových agentur zhoršila Francii rating

Lukáš Kovanda: Další agentura zhoršuje Francii rating. Je to varování pro celou eurozónu

Přečíst článek
Maloobchodní firma Casino prodloužila dobu pro zahájení smírčího řízení

Zadlužený francouzský řetězec spoluvlastněný Křetínským bojuje o smír s věřiteli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme