Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Levnější benzin než teď byl v Česku naposledy před válkou na Ukrajině

Lukáš Kovanda: Levnější benzin byl v Česku naposledy před válkou na Ukrajině
iStock
Lukáš Kovanda

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, benzin stojí v průměru 35,48 koruny za litr a nafta 33,73 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 52 haléřů a nafta o 53 haléřů. 

Reklama

Paliva zlevňují zhruba od poloviny července, benzin byl naposledy levnější letos před takřka třemi roky v říjnu 2021, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, nafta pak loni na začátku srpna, kdy ovšem ještě dozníval efekt nižší spotřební daně z ní.

Pohonné hmoty přitom zlevní i v příštích sedmi dnech, a to o přibližně 30 haléřů na litr. V posledních zhruba dvou týdnech totiž ropa Brent přešla z poklesu spíše ve stagnaci, ovšem pří mírně posilující koruně vůči dolaru. Kombinace těchto dvou efektů a současně setrvačnost dopadů předchozího vývoje povede právě ke zmíněnému zmírnění razance poklesu cen pohonných hmot v ČR.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Lukáš Kovanda: Cesta eurokomisaře Síkely. Od evropských jaderek k elektrifikaci nepálského venkova

Co bude mít v gesci eurokomisař Síkela? Letos jeho nastávající úřad, mediálně v Česku prakticky neviditelný, řešil například elektrifikaci nepálského venkova, spolupráci se Zambií nebo čaj a kávu v Laosu. To příliš nesvědčí o jeho síle či důležitosti.

Přečíst článek

Cena ropy Brent ovšem i tak za celý letošek klesá, o přibližně 3,7 procenta. Předminulý týden dokonce ropa Brent uzavřela pod hodnotou 70 dolarů za barel, což se stalo vůbec poprvé od roku 2021.

Reklama

Ropa zlevňuje kvůli přetrvávajícím obavám z poměrně slabé globální poptávky po ní, dané v prvé řadě slabším než předpokládaným hospodářským růstem Číny.

Dobrá zpráva pro vládu

Zlevňování pohonných hmot je obecně dobrou zprávou pro vládnoucí politiky, nejen v Česku. Mohou zlevnění vydávat za svůj úspěch, ačkoli příčinou je nyní zejména právě ekonomické zadrhávání Číny, největšího dovozce ropy na světě. Tudíž levnější pohonné hmoty jsou spíše odrazem neúspěchu politika, a to toho jménem Si Ťin-pching.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Lukáš Kovanda: Zklamání ze Síkely. Slabý eurokomisař připraví Česko o stovky miliard

Slabý eurokomisař, resp. jeho slabé portfolio, může být pro Česko velmi ztrátovou záležitostí. Finanční újma může činit až 48 miliard ročně. Je proto zarážející, že obsazení postu eurokomisaře nevěnují čeští politici více pozornosti.

Přečíst článek

Náramně propad cen ropy hraje do karet Kamale Harrisové. Ropa totiž příliš neroste ani po včerejší větší než očekávané redukci úrokových sazeb – první redukci od roku 2020 – v podání americké centrální banky.

Ropa tedy klesá, zatímco akcie v USA i ve světě obecně rostou. Pro Harrisovou ideální, ne úplně běžná (ropa se často cenově vyvíjí v tandemu s akciemi) kombinace. Američané si připadají bohatší, a navíc ještě cestují levněji, což ona může pár týdnů před volbami vyložit jako dvojí úspěch nynější administrativy, jejíž je viceprezidentkou.

Reklama

Související

Kolik Češi zaplatí v létě za benzin?

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Špatné zprávy pro řidiče. Čekají je druhé nejdražší prázdniny historie

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme