Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Němci hlasovali peněženkou. Bez dotací elektromobily nikdo nechce

Výroba elektromobilu Audi e-tron
ČTK
Lukáš Kovanda

Prodeje elektroaut v Německu se bortí, v srpnu spadly meziročně o takřka 70 procent, konstatuje původce čísel, spolkový úřad pro automobilovou dopravu. Jde podle něj o „propad historických dimenzí“. Německá vláda pod tlakem okolností přispěchala s ujištěním, že Volkswagen padnout nenechá.

Reklama

Pokud se vůbec dnes běžný Němec rozhodne koupit nový vůz, preferuje tradiční pohon před tím elektrickým. Prodeje elektroaut tak letos budou na největším evropském automobilovém trhu výrazně slabší nejen než loni, leč i než předloni. Klíčovým důvodem masivního propadu prodejů, přesně o 68,8 procenta na jen mírně více než 27 tisíc kusů, je ukončení dotační podpory elektroaut.

K tomuto kroku se německá vláda uchýlila loni koncem roku. Letos tak výrazně klesá poptávka po elektromobilech. Pokles byl v srpnu navíc ještě umocněn loňským srpnovým vývojem, kdy Němci v očekávání ukončení dotační podpory přechodně navýšili nákupy elektroaut ještě nad do té doby běžnou úroveň.  Tento efekt letos v srpnu tedy zesílil meziroční propad.

Největší evropská automobilka, německý Volkswagen, bude v důsledku i tohoto propadu zřejmě nucena uzavřít jeden či více svých evropských závodů, což dosud nikdy ve své takřka devadesátileté historii neučinila.

Ve Volkswagenu to vře. Ve hře je velké propouštění a uzavírání fabrik

Ve Volkswagenu se schyluje k historickému uzavíraní německých závodů. Automobilka zpřísňuje svůj úsporný program, situace je značně napjatá, hrozí masivní propouštění.

Přečíst článek

Reklama

Německá vláda včera ústy vicekancléře Roberta Habecka ujistila, že Volkswagen nenechá padnout. Berlín se do tísnivé situace, v níž se automobilka nachází, vloží a pomůže. Německý daňový poplatník tak zřejmě zase bude platit dotace na elektroauta, aby Volkswagenu stoupl odbyt jinak zatím tedy nepříliš konkurenceschopných vozů.

Německé automobilky obecněji čelí potížím kvůli ztrátě konkurenceschopnosti německého průmyslu, stagnaci tamní ekonomiky, poměrně vysokým cenám energií, přísným emisním normám EU či nástupu zejména čínské konkurence v oblasti elektromobility.

Jako na funuse. Německý autoprůmysl hledí do budoucnosti s obavami

Nálada v německém automobilovém průmyslu se v srpnu zhoršila čtvrtý měsíc po sobě. Nejdůležitější německé průmyslové odvětví strádá nedostatkem zakázek a s velkými obavami hledí do budoucnosti. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu hospodářského institutu Ifo. Podle agentury Reuters to není dobrá zpráva pro jednání mezi vedením a zaměstnanci největší automobilky v zemi Volkswagen, které dnes začne rokovat o snižování nákladů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Továrna VW v německém Cvikově

Německý autoland ještě není z nejhoršího venku. Doplácí na to i české podniky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme