Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty budou zdražovat. Jednou z příčin je hurikán Beryl

Pohonné hmoty, ilustrační foto
Unipetrol
Lukáš Kovanda

Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje, i když jeho tempo zpomaluje. V uplynulém týdnu zdražil benzin v průměru o 24 haléřů na litr, na 38,32 koruny za litr. Cena nafty vzrostla dokonce o 34 haléřů na litr a stojí 36,99 koruny za litr.

Reklama

Důvodem je zpomalení růstu ceny ropy Brent ve druhé polovině měsíce června. Cena se však stále drží na poměrně vysoké úrovně takřka 87 dolarů za barel. Ve druhé polovině června se však také víceméně zastavilo předchozí oslabování koruny vůči dolaru, takže kursový efekt nyní už prakticky nepřispívá k vzestupu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Oba zmíněné trendy budou pokračovat i v příštím týdnu, pročež lze očekávat mírné zdražení pohonných hmot, v rozsahu do dvaceti haléřů na litr.

Cenu ropy drží nahoře probíhající vrcholná turistická sezóna. Přes léto lidé nejen na Západě více cestují, jak autem, tak letecky i jinak, což podporu po palivech podporuje. S tím souvisí to, že bedlivě sledovaný ukazatel stavu zásob ropy v USA v uplynulém týdnu poklesl nejvýrazněji od července 2023. Takový pokles vyvolává silný tlak na růst celosvětových cen ropy.

Zásoby v USA jsou nyní nejnižší od letošního března. K růstu ceny ropy přispívá také hurikán Beryl, kvůli němuž musela být evakuována některá těžební stanoviště v Mexickém zálivu, což sníží nabídku ropy na trhu. Naopak ekonomické zadrhávání Číny, největšího světového dovozce ropy, vytváří tlak na pokles ceny ropy. Ten ale zatím není natolik silný, aby cena ropy opustila svá nynější dvouměsíční maxima.

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Veřejné zadlužení České republiky činilo koncem letošního března 3 332,3 miliardy korun. Nominálně se jedná o historicky vůbec nejvyšší úroveň zadlužení Česka. Na konci roku 2021 přitom činilo 2 566,7 miliardy korun. Zhruba v tom čase se vlády ujímal kabinet Petra Fialy, jehož klíčovým slibem bylo snížení zadlužení Česka, nebo alespoň snížení tempa zadlužování. Jak se tento závazek podařilo naplnit?

Přečíst článek

Reklama

Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu se zhoršují. Na vině jsou vysoké úroky, boj s inflací i slabý odbyt v Německu

Výrobní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červnu meziměsíčně výrazně zhoršily. Zhoršují se takto každý měsíc už po dobu více než dvou let. Tuzemský průmysl se totiž stále nepřeklenul přes realitu poměrně vysokých úrokových sazeb a relativně slabého odbytu na vývozních trzích v čele s tím německým.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Špatné zprávy pro řidiče. Čekají je druhé nejdražší prázdniny historie

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Čínský lockdown a kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme