Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Průšvih v povolování staveb letní statistiky zatím ani nenaznačují. Nenechme se ale mýlit

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.
Se svolením Trigema
Lukáš Kovanda

Počet vydaných stavebních povolení letos o prázdninách klesl meziročně o 6,4 procenta. Ochromení stavebních řízení v souvislosti s digitalizací data ČSÚ zatím neukazují.

Reklama

Počet vydaných stavebních povolení činil letos v srpnu 6181. Předtím v červenci to bylo 6104. Pro srovnání, v srpnu 2023 se jednalo o 6783 vydaných povolení a v červenci 2023 pak o 6293. O letošních prázdninách tedy počet vydaných povolení činil 12 285, čili meziročně o 6,4 procenta méně. To je pokles, který je v běžném rozsahu a nevypovídá o jakkoli zásadnějším narušení systému.

Letošní prázdninová čísla tak neukazují na jakkoli význačnější snížení propustnosti stavebních řízení. Je ovšem třeba říci, že stavitelé, developerské společnosti a další firmy a podniky sektoru nemovitostí v očekávání spuštění digitalizace stavebního řízení letos k 1. červenci podávaly ve zvýšené míře žádosti o vydání povolení před tímto datem.

Prázdninová čísla tak mohou zachycovat schvalování těchto žádostí, přičemž problematičnost spuštění digitalizace se projeví teprve ještě s dalším časovým odstupem.

Další texty ekonoma Lukáše Kovandy

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.
video

Nejenom dokončená digitalizace stavebního zákona. V Česku by se lépe stavělo, kdyby se zrušily kraje

Výstavba v Česku vázne. Povolovací řízení trvá v průměru pět až osm let. A když do něj vstoupí soudy, protáhne se klidně na i 15 let. Co by se mělo změnit, aby se výstavba zrychlila, odpovídali na dalším setkání Realitního Clubu zástupci developerů, bank i právníci.

Přečíst článek

Reklama

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.

Češi jsou rození kverulanti. Stavební obstrukce by šlo vyřešit lehce, shodují se odborníci

Obstrukce při povolování staveb stojí peníze developery i celou ekonomiku. Řízení trvá klidně patnáct let, když se stavba vláčí po soudech. Řešení by přitom podle členů Realitního Clubu bylo jednoduché: zatížit podání námitky finanční kaucí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Lukáš Kovanda: Fiasko jménem digitalizace stavebního řízení. Lidem kvůli němu zdraží byty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme