Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská ropa poteče Družbou i příští rok, dementuje Naftogaz slova Zelenského poradce

Ruská ropa poteče Družbou i příští rok, dementuje Naftogaz slova Zelenského poradce
Profimedia
Lukáš Kovanda

Akcie maďarského petrochemického podniku MOL nyní mažou část svých ztrát poté, co ukrajinský Naftogaz uvedl, že své smluvní závazky bude plnit dále. Naftogaz se tím staví proti dnešnímu výroku poradce ukrajinského prezidenta Podoljaka, jenž se nechal slyšet, že Kyjev od ledna 2025 zapoví přepravu veškeré ruské ropy ropovodem Družba.

Reklama

To by byl pro Maďarsko a tím pádem i Slovensko šok, neboť v těchto dnech Maďarsko dojednává s ruskou stranou nový dlouhodobý ropný kontrakt. Pokud by však Kyjev kategoricky zapověděl přepravu veškeré ruské ropy přes ukrajinské území, dojednávaná smlouva se stane bezpředmětnou.

Slovenský Slovnaft, spadající pod MOL, přitom podstatnou část svých ropných produktů vyváží do Česka. Takže potenciální nedostatek ropy a paliv z ní v Maďarsku a na Slovensku by se mohl projevit i v cenách paliv v Česku, přestože Česko od příštího roku již nebude na dodávkách ropy Družbou závislé. Česko totiž v příštím roce plně přejde na dodávky ropy prostřednictvím ropovodu TAL, který vede z italského přístavu Terst přes Alpy a jehož kapacita se za tím účelem nyní navyšuje.

Dnes po třinácté hodině se akcie MOL propadaly o více než 5,6 procenta, nyní však ztrátu mažou a ztrácí 3,7 procenta.

Není to poprvé, co ukrajinský Naftogaz zastává odlišný postoj, než jaký deklaruje ukrajinský prezident nebo lidé kolem něj. Naftogaz má silný zájem na tom, aby přeprava ropy a plynu přes ukrajinské území probíhala v co možná nejvyšší míře nadále, neboť inkasuje tučné tranzitní poplatky. Jeho postoj stran přepravy ruských energií není tak „jestřábí“ jako zmíněný postoj, jejž dnes prezentoval Podoljak.

Reklama

Slovensko letos v červenci dováželo několikanásobně více ruské ropy než v předchozích měsících, jak plyne z dat, která tento týden zveřejnila agentura Bloomberg. Ve velkém v červenci tekla ruská ropa i do Maďarska. Nenastal tedy sebemenší výpadek v dodávkách, přestože Budapešť i Bratislava varovaly, že u nich doma může nastat palivová krize. A to kvůli sankcím Ukrajiny na ruskou ropnou firmu Lukoil.

Komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Karel Havlíček

Havlíček: Až vyhrajeme volby, zruším ministerstvo pro místní rozvoj. Stavební zákon převedeme jinam

Karel Havlíček je stínovým premiérem za ANO. Za rok budou parlamentní volby, ANO je vyhraje a Havlíček nyní připravuje strategii budoucí vlády. Bude Havlíček premiérem, nebo si to zase vezme pod sebe Babiš? Havlíček svou pracovitostí ukazuje, že je připraven. „Jsem připraven se předsedou vlády stát,“ říká. Dobře však ví, že o tom nerozhodne on. Letos v září se konají krajské volby. Nejsou tak důležité jako ty parlamentní, ale Havlíček nezahálí. Dává svou energii straně tak, aby ji dotáhl k vítězství. „Od rána do večera jezdím obce, města, městečka. Jezdím po všech nádražích, po všech hospodách.“ Prostě workoholik.

Přečíst článek

Ropovod Družba, Maďarsko

Hotovo. Slováci i Maďaři budou dál odebírat ropu z Ruska, sankcím navzdory

Nic skutečně zásadního se nemění, ruská ropa bude jižní větví ropovodu Družba dále proudit čile. Maďarsko a Slovensko totiž budou opět odebírat ruskou ropu Lukoilu, a to navzdory sankcím, které od začátku července vůči této ruské firmě ve zpřísněné podobě uplatňuje Kyjev.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Motivem ukrajinského vpádu do Ruska může být plyn

Klíčovým motivem překvapivého vpádu ukrajinských vojsk do kurské oblasti v Rusku je snaha zvýšit vyjednávací sílu Kyjevu, soudí vojenští stratégové. Ukrajina by ovšem mohla získat i silnější pozici specifičtěji stran zajištění dodávek ruského plynu, eventuálně se snažit Rusko „vyšachovat“ z možnosti přes její území dodávat plyn do EU ještě i za horizontem letošního roku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek
Ropovod Družba

Slováci a Maďaři prudce navýšili dovoz ruské ropy. I díky Kremlu oddaným Tatarům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme