Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Šance Harrisové na získání Bílého domu rostou

Lukáš Kovanda: Šance Harrisové na získání Bílého domu rostou
Profimedia
Lukáš Kovanda

Prezidentská debata zvýšila šance Kamaly Harrisové na získání Bílého domu. Podpora zpěvačky Taylor Swift, která se postavila na stranu Harrisové, ale zatím kartami nezamíchala. Alespoň to ukazují data z predikčních trhů.

Reklama

Donald Trump podle predikční platformy PredictIt bezprostředně ztratil. Před duelem ovšem již náskok Harrisové prakticky stáhl, takže je otázkou, zda se nyní trend tohoto jeho stahování neobnoví.

Anebo bude debata Harrisové impulsem k finálnímu vítěznému spurtu?

Každopádně šance Harrisové jsou nyní po debatě stále nižší, než byly v polovině srpna, kdy vrcholilo prvotní nadšení z ní, resp. z nahrazení povážlivě ztrácejícího Joe Bidena. To, že jí po včerejší debatě vyjádřila podporu populární zpěvačka Taylor Swiftová, zatím s šancemi příliš nezamíchalo. Drží se u obou kandidátů víceméně stabilní už od konce debaty samotné, jak ukazuje detailnější rozbor jejich průběžného vývoje.

Karel Pučelík: Harrisová vyhrála debatu. Vykolejený Trump jen opakoval staré lži

Kamala Harrisová s Donaldem Trumpem se ve Filadelfii poprvé setkali tváří v tvář. Demokratická kandidátka vlnu lží svého soupeře ustála. Ačkoli Trump tvrdí, že to byla jeho nejlepší debata, úspěšnější byla spíše Harrisová. Ve vyrovnaném souboji přitom jde o každý bod.

Přečíst článek

Reklama

V předvečer debaty byly Trumpovy šance podle platformy PredictIt celkem 52 procent, zatímco v případě Harrisové 53 procent. Nyní je skóre 47:56 ve prospěch Harrisové.

Bloomberg

Platformu PredictIt provozuje novozélandská Victoria University, kanceláře má v americké metropoli Washingtonu. Predikční platformy vlastně představují formu sázení. Jejich prostřednictvím lidé směňují kontrakty, jejichž výnos vychází z výsledku nějaké budoucí události, třeba právě nadcházejících prezidentských voleb v USA.

Cena daných kontraktů, která se ustaví v rámci jejich směňování, představuje kolektivní predikci zainteresovaných, podepřenou jejich vlastními penězi. Pokud se například, jako nyní, obchodují kontrakty na Trumpovo vítězství za 47 centů, značí to, že mu účastníci obchodování na platformě PredictIt přisuzují 47procentní šanci, že Bílý dům dobude.

To, že má nyní Trump 47procentní šanci a Harrisová šanci 56procentní, není chybou. Součet šancí obou kandidátů na platformě, jako je PredictIt, může mírně kolísat kolem logické hodnoty sta procent. Cena kontraktu vztažená ke konkrétnímu výsledku odráží vždy ten poslední, nejnovější obchod, který se s ním uskutečnil. Zejména pokud se cena kontraktu rychle mění, součet jejich cen může být mírně odlišný od hodnoty sta procent.

Trumpovy šance na Bílý dům vystoupaly na své maximum sedmdesáti procent v polovině července, v reakci na pokus o atentát na něj. Od té doby vykazují spíše klesající tendenci. Nejníže byly v polovině letošního srpna, kdy, jak je zmíněno, vrcholilo nadšení z Harrisové.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy 

První debata Harrisová vs. Trump

Harrisova vs. Trump poprvé. Demokratka dostala Trumpa pod tlak

Americký exprezident Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová se v první části své předvolební debaty dostávali do vypjatých výměn ohledně ekonomiky a přístupu k potratům. Podle zámořských médií dostala demokratická viceprezidentka Trumpa pod tlak.

Přečíst článek

Reklama

Související

Karel Pučelík: Harrisová vyhrála debatu. Vykolejený Trump jen opakoval staré lži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme