Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Solární panely zdraží. Je to jen další důkaz neschopnosti EU

Solární panely zdraží
iStock
Lukáš Kovanda

Kupujte solární panely. Zdraží! Francie tlačí na to, aby EU po elektroautech uplatnila vysoká cla také na ně.

Reklama

EU si svoji ekonomiku přeregulovala a svázala natolik, že není konkurenceschopná. Čína ji v řadě ohledů nejen dohnala, ale už i předhání. To je pro Brusel či Paříž zjevně šokující.

Francie sice tvrdí, že Čína představuje ohrožení pro svoji „nadměrnou výrobu“, ale ve skutečnosti je hlavním problémem chabá konkurenceschopnost EU.

Přitom když před několika lety zaváděl vyšší cla na čínský dovoz Donald Trump, EU to kritizovala. „Protekcionismus je hlavní hrozba celosvětovému hospodářskému růstu,“ varoval tehdy, v roce 2019, francouzský eurokomisař pro hospodářství Pierre Moscovici.

Továrna čínského výrobce elektromobilů Leapmotor

Evropa byla zase příliš mírná. Akcie čínských automobilek rostou i přes zavedení cel

Akcie čínských výrobců elektromobilů ve většině případů prudce rostou. Děje se tak poté, co Evropská unie oznámila, že je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na jejich dovoz. Je to důkaz toho, že Evropa byla při zavádění cel příliš mírná, mírní analytici.

Přečíst článek

Reklama

Čína předhání EU

Je udivující, jak během pár let EU totálně otočila. Šok Bruselu či Paříže musí být opravdu mimořádný. Ale není se co divit. To, že Čína takto dohání a předhání EU, dokládá celému světu špatný model celého ekonomického fungování EU.

Dokud se ale tento model radikálně nezmění, Čína bude EU dále utíkat. Znova: problém není v přílišné čínské nadvýrobě, leč v povážlivě slábnoucí konkurenceschopnosti EU.

Jediný dlouhodobý recept na čínskou konkurenci je deregulace a liberalizace jednotného trhu EU, pozastavení Green Dealu, pozastavení emisních povolenek, rozdělení eurozóny na severní a jižní křídlo, výrazné omezení dotací a sociálních výdajů v rámci EU a mnohem selektivnější přístup k imigraci.

Bez tohoto jsou jakkoli vysoká cla na čínské zboží jen dočasnou záplatou.

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Marine Le Penová

Lukáš Kovanda: Francii reálně hrozí dluhová krize

Francii hrozí dluhová krize, pokud v blížících se parlamentních volbách zvítězí partaj Marine Le Penové. Varuje ministr financí Bruno Le Marie. Jeho výrok je sice politicky motivovaný a má vystrašit francouzské voliče, zároveň je však logicky doznáním, že Emmanuel Macron a jeho kabinet, do nějž Le Marie patří, nedokázali dluh druhé největší ekonomiky eurozóny ani po letech vládnutí dostat na udržitelnější dráhu vývoje. Pokud by se tak stalo, ani Le Penová by nemohla veřejné finance rozhodit natolik, že nastane dluhová krize – a ani by o tom nemohlo být soudné řeči, byť v předvolebním zápolení.

Přečíst článek

Německý index DAX

Lukáš Kovanda: Nemocný muž Evropy má rekordně drahé akcie. Jak to?

V půli letošního května hlavní ukazatel německých akcií, index DAX, vystoupal na svůj historický rekord. Přitom německá ekonomika prochází náročným obdobím a je dokonce označována za „nemocného muže Evropy“. Jak to jde dohromady?

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Poraženým českých eurovoleb jsou Green Deal, euro a migrační pakt

Včerejškem padla možnost, že Česko bude eurem platit do roku 2030, píše ve svém komentáři k výsledku evropských voleb ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme